KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
 • KKVHÁZ cikkek
 • Szakértőink
 • A KKVHÁZ bemutatkozik
 • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
 • Hirdessen nálunk!
 

Parkettafektetési módok

Mára sokféle fából készült parketta típus vált hazánkban is elérhetővé, melyek fektetése gyakran gondot okoz, illetve sokan nem látják tisztán, melyik módszernek mik is az előnyei és hátrányai. A cikk ebben segít minket.

Rendkívül fontos, hogy a munka megkezdése előtt ellenőrizzük az aljzat nedvességét, egyenletességét és erősségét, elkerülve ezzel számos problémát, vitát.

Bárhogyan is fektetjük le a parkettát, minden esetben szükség van körben egy kb. 2cm-es dilatációs hézagra, melyet aztán a szegélyléccel le tudunk takarni.

A parketták fektetésére alapvetően négy lehetőség van:

 • Úsztatás
 • Sávos ragasztás
 • Teljes felületű ragasztás
 • Szegezéssel párnafázatra, OSB-lapra, stb.

Úsztatás

parkettazas1

A szalagparketták tipikus fektetési módja. A párazárt aljzatra egy alátét lemez kerül, hogy tompítsa a kopogó lépéshangot, illetve egy rugalmasabb felületet biztosítson, miközben valamelyest hőszigetel is. Ez lehet egy néhány mm-es habszivacs, vagy egy gumiőrleményből készült alátétlemez. Gyors, egyszerű, házilagosan is megfelelő minőségben kivitelezhető praktikus módszer. Ahol, nincs pl. bútorzattal eléggé leterhelve a felület, ott a lépéskomfortja hagy némi kívánni valót maga után, mivel megmozdulhat, illetve kissé kong. Az enyhe elmozdulás folyamatosan hajlítja, feszíti, terheli a klikk-kötést, így gyorsabb elöregedéshez vezet, mint leragasztva, viszont bármikor egyszerűen visszabontható és könnyedén cserélhető.

parkettazas2

Ragasztás

A parketta ragasztók igen-igen széles skálája áll rendelkezésre a kereskedelemben. A készparketták esetében a vizes bázisú (diszperziós) ragasztók alkalmazása nem ajánlott, hiszen a víztartalmuk miatt dagadást és akár a fektetést követő néhány napon belüli felpúposodást okozhatnak.

A kétkomponensű poliuretán és az oldószeres ragasztók többségénél nem áll fenn a veszélye annak, hogy a leragasztott fa átnedvesedjen, feldagadjon. Így a gyárilag felületkezelt termékekre is biztonsággal alkalmazhatók. A csomagoláson mindig feltűnteti a gyártó a termék összetevőit és a szükséges technológiai és hulladékkezelési tudnivalókat.

Az egykomponensű poliuretán (1K PU) ragasztók, nem tartalmaznak sem vizet, sem pedig oldószert. A korábbi ragasztóknak igen sok előnyeit egyesítik magukban az alábbiak szerint:

 • egykomponensű, felhasználásra kész
 • oldószermentes
 • nincs kellemetlen szaga
 • rendkívül rugalmas (mindig lágy, gumiszerű marad)
 • lépéshang csillapító hatása igen jelentős
 • igen magas lépéskomfort
 • valamennyi parkettához, padlóhoz használható
 • víz- és szilikonmentes
 • padlófűtésen is alkalmazható (adalék nélkül)
 • sávos alkalmazása a csekély ragasztóigény miatt rendkívül gazdaságos
 • a már megkötött anyagot tartalmazó hulladék háztartási hulladékként kezelhető

A gumiszerűvé megkötő ragasztó, engedi egy kissé mozogni a fát, miközben rendkívül erősen rögzíti is azt. A vertikálisan ébredő szakító erőket, melyeket a fa felpöndörödési szándéka okoz, elosztja, tompítja, nem adja át mereven az aljzat egy-egy kis felületére, kiegyenlíti a feszültségeket. Így lényegesen kisebb az esély arra, hogy felszakadjon akár a ragasztás, akár az aljzatkiegyenlítő, vagy leváljon az esztrich felső rétege. Hangcsillapító hatása szintén a gumiszerűsége által lényegesen jobb, mint a megkeményedő ragasztóknak. Tesztszobában mért kopogó hangok visszaverődése a hagyományos úsztatott rendszerhez képest -19dB! Alkalmazásával a padlóburkolat alakja finoman változik a lépések hatására, csillapítja a terhelést, ezzel jótékony hatással van az ízületekre és az izomzatra is.

A parketták ragasztása történhet teljes felületen, vagy sávos eljárással.

Sávos ragasztás

pakettazas3

A rugalmas, 1K PU-ragasztók teremtették meg a lehetőségét ennek az igen előnyös és ugyanakkor nagyon gazdaságos ragasztási módnak. Olyan parketták esetében alkalmazható, ahol elegendő vastagságúak a csapok. A 14mm vastag szalagparketták már fektethetők ezzel a ragasztási technológiával. Esetükben a ragasztósávokat elegendő 20cm-enként felhordani, de a bütüs oldali csatlakozásoknál 5cm-nél ne legyen messzebb a ragasztósáv! Ez a technológia ideális a tömör, csap-hornyos parketták és svédpadlók esetében is, mivel elég erősen rögzít, de jobban engedi a fát mozogni, mint a teljes felületen történő ragasztás és így még kisebb az esély arra, hogy felszakítsa az aljzat felső rétegét. Általában 15cm-enként célszerű a sávokat kihúzni, de szükséges, hogy minden egyes parketta elem legalább 3 sávon feküdjön. A SikaBond® ragasztók csomagolása tartalmaz kinyomó pisztolyvéget, amellyel a bemetszése révén, egy kb. 8-10mm magas háromszög keresztmetszetű sávot kell felhordani az aljzatra és a parkettát belenyomni, vagy beleütni úgy, hogy kb. 1mm-nyi vastagságban terüljön szét a ragasztó.

Sávos ragasztás alátétlemezzel

A gumiőrleményből készült Sika® AcouBond alátét 3mm vastag, 1m széles, sávonként perforált alátéttel a tartósan rugalmas SikaBond® ragasztó már említett magas lépéskomfortját, még hatékonyabbá tehetjük. A gyakorlatban szükség lehet erre a hanggátlás okán pl. egy panellakásban, vagy mondjuk egy fitness szobában, ahol a sportolás miatt a padló rugalmas mivolta is igen fontos követelmény. Ilyenkor a ragasztót csak az egymástól 10cm-re lévő perforált résekbe nyomjuk a fentiekkel megegyezően.

A sávos ragasztás mindkét esetében 1-2mm-nyi aljzat egyenetlenséget többlet ragasztó felhasználás nélkül, könnyedén és gazdaságosan kiegyenlíthetünk, alkalmasint megspórolva ezzel az aljzatkiegyenlítés munkáját, s költségét is.

A sávos ragasztás, akár a Sika® AcouBond alátétlemez alkalmazásával, akár nélküle is, a teljes felületen történő ragasztással megegyezően, minden aljzaton alkalmazható. Padlófűtés esetén nem ajánlott a sávos ragasztási mód, mert a ragasztósávok közötti széles légrések, illetve az alátétlemez csökkentik a padlófűtés hatékonyságát.

Teljes felületen történő ragasztás

parkettazas4

Az összes parketta esetében alkalmazható rögzítési módszer, de a szalagparketták, svédpadlók és a hosszabb hagyományos csap-hornyos parketták esetében csak padlófűtés esetén szükséges, mivel így lényegesen kedvezőbb a hőátadás, mint sávosan ragasztva, vagy úsztatva.

Szegezés

Hazánkban parketta és svédpadló fektetésére ma aránylag ritkán használatos módszer, viszont a fenyő hajópadlózás legismertebb és legelterjedtebb megoldása. Történhet párnafákra, vakpadlózatra, OSB-lapra, vagy egyéb szögkötésre alkalmas fogadó szintre, napjainkban már többnyire sűrített levegős szögbelövéssel. A több méter hosszú padlók enyhe ferdesége a lerakáskor hatásosan korrigálható és aránylag rugalmas felületet eredményez, sőt a fa szükségszerű mozgását is lehetővé teszi. Idővel azonban túlzottan is meglazulhat a szögkötés és ez a padló recsegéséhez, „nyiszorgásához” vezethet.

Szegezés és a sávos ragasztás kombinációja

A szegezéskor a padló alá (pl. a párnafákra) 1K PU SikaBond® ragasztó sávokat is felhordva, halkabb, rugalmasabb és tartósabb lesz a padló, illetve meggátolhatjuk a padlózat későbbi recsegését, miközben a szegezés lehetővé teszi akár a 4-5m hosszúságú fenyő hajópadlók enyhe ívességének a kiküszöbölését is, azaz négyzetmétereként néhány száz forintos anyagköltséggel egyesíthetjük a sávos ragasztás és a szegezés előnyeit.


FEL

Hozzászólások  

 
#1 Dr. Somló Pál 2021-05-11 07:20
Üdvözlöm! Az a problémám, hogy házunkban Swisscrono, fishbone parketta került lerakásra, amely nagyon recseg. A kivitelező szerint nedvesség miatt, ami azt jelentené, hogy túl hamar rakták le. Mi szerintünk az összeütés miatt, amely feszülést okoz. Ebben szeretnék véleményt. Köszönettel: Dr. Somló Pál 8+36305554421)
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)