KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
  • KKVHÁZ cikkek
  • Szakértőink
  • A KKVHÁZ bemutatkozik
  • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
  • Hirdessen nálunk!
 

Pest-Általános üzletviteli tanácsadás-Államigazgatás

Most akkor hogy is állunk ?

Az agrár gazdaságból vegyes hírek érkeznek. A FAO szerint 2011-ben 24%-al javult az agrártermékek ára. Tavaly a termés és termelési eredmények is jók voltak. Lehet, hogy mégis kitörési pont lesz a magyar agrárium?

Előzetes adatok szerint 2011-ben is jó évet zárt a magyar agrárium. Javult az értékesítési árak színvonala, miközben a megtermelt és értékesített mennyiségek is növekedtek. Másik oldalról viszont nem volt igazán dinamikus év a gazdaságban sem Európában sem a hazai piacokon, a fogyasztás csak éppen-hogy növekedett, de inkább stagnált. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság visszafogta a növekedést, sok ország a gazdasági stabilitás megteremtésén dolgozik, s csak ezek után gondolhat újra dinamizálásra, a termelés és fogyasztás gyorsabb bővítésére. Így vagyunk ezzel mi magyarok is. Esélyeinket átmenetileg tovább rontotta a forint árfolyamának gyengülése, bár ez az exportnak inkább jót tesz. Az AGROMASEXPO-ról érkezett híradás szerint a mezőgazdasági gépek iránt jelentős érdeklődés/kereslet növekedés volt érzékelhető, amely bizonyítja, perspektivikusnak itélik helyzetüket a termelők...

A 2011. évi törvényhozási munka a kistermelők helyzetének, piacra jutási lehetőségeinek javítását célozta. Bizakodó hangulatot teremtett a termelők között. Ezt a hangulatot tovább javította a Darányi Ignác terv ismertetése, bemutatása. Ma még nem mérhető fel pontosan, hogy dr. Ángyán József államtitkár lemondása változtat-e érdemben a családi-, kis- és ökogazdaságokat előnyben részesítő eddigi agrárpolitikán. Amennyiben nem, vagy nem nagyon akkor az egyenes vonalvezetés minden előnyét élvezhetné az agrárium.

A termelés bővülése nyilvánvalóan a munkaerő szükséglet bővülésével járt és jár. A vidéki alulfoglalkoztatottság és a munkanélküliség emiatt kissé javulhatott, vagy stagnált, ami nem elhanyagolható eredmény. Még akkor is, ha a 10 éves foglalkoztatás bővítési terv-céloktól egyelőre elmaradás mutatkozik. Mekkora ez az elmaradás azt pontosan a 2011-ről szóló végleges adatok közzétételekor tudjuk majd meg.

Amennyiben sikerül a magyar vidék és élelmiszergazdaság energiáit az eddigieknél jobban kihasználni fontos támasza lehet a nemzetgazdaság stabilizálásának és egy dinamikusabb fejlődés kezdetének.

dr. Szabadkai Antal

Várom a KKVHáz agráriusainak véleményét, saját tapasztalatait e gondolat ébresztőnek és vitaindítónak szánt íráshoz a kkvhaz@kkvhaz.hu e-mail címre.


FEL

Hozzászólások  

 
#1 Josef Lewis 2020-11-23 12:00
Helló, könnyedén hozzáférhet valódi online alapszolgáltatásokhoz, csak 2% -os kamatláb mellett. Jelentkezzen a következő hitelre.
Személyes kölcsönök (biztonságos és fedezetlen)
Üzleti hitelek (biztonságos és fedezetlen)
Konszolidációs kölcsön és még sok más. A Porgressive Loan Inc. tanúsított, megbízható, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus. Ha érdekel, lépjen velük kapcsolatba E-mail: progressiveloan@gmail.com VAGY WhatsApp / Hívás +13254005559 köszönöm

..
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)