KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
  • KKVHÁZ cikkek
  • Szakértőink
  • Küldetésünk
  • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
  • Hirdessen nálunk!
 

Biokultúránk fehéren feketén

Sokáig csak a zöldség szépségére koncentráltunk, és meg sem fordult a fejünkben, hogy ezek esetleg a kémiai ipar remekei. Változhat a helyzet ebben is és még sok másban is.

Az elmúlt hetekben néhány olyan szakcikket olvastam a kkvhaz.hu honlapon, mely a magyar agrártermelés helyzetével ezen belül is az ökológiai gazdálkodással foglalkozik. Ez indított arra, hogy kifejtsem véleményemet, s közreadjam tapasztalataimat.
13 évig voltam piaccsarnok vezető, s azt tapasztaltam, hogy a termelők jelentős része nem fordított kellő figyelmet a kemikáliák használatára, csak arra, hogy külsőre tetszetős zöldség- és gyümölcsféléket termeljen minél nagyobb mennyiségben. Nem számított sem a környezetvédelem, sem az, hogy szermaradványoktól mentes egészséges termékeket termeljenek. Természetesen a szakhatóságok rendszeres termékvizsgálatával igyekeztünk ezt a tendenciát visszaszorítani, kizárni.
Elkezdtem annak érdekében dolgozni, hogy a termelők minél szélesebb köre megismerhesse a bio termesztést. 2001-ben pályázati forrásból a piacon árusító termelők részére biogazda tanfolyamot szerveztünk, melyen 24 fő vizsgázott eredményesen. Legfontosabb célnak azt tartottuk ezzel a tanfolyammal, ha nem is lesz többségükből biotermelő, de környezettudatosan, szermaradványoktól mentes egészséges termékeket állítsanak elő. A tanfolyamot végzetteknek is köszönhető, hogy a következő évben is volt igény újabb termelők részéről a biogazda tanfolyam elvégzésére. 2002-ben 22 fő tett eredményes vizsgát. Úgy gondolom, de a tapasztalatok is azt igazolják, hogy lehet és folyamatosan szükség is lenne az egészséges életmódhoz szükséges mezőgazdasági termékek előállítását ilyen módon is segíteni. Ahhoz, hogy a vásárlókban is felkelthessük az igényt a biotermékek iránt meg kellett teremteni a biotermékek árusításának feltételeit, mely eddig nem volt a piacon. Pályázati forrásból két kis faházat készíttettünk, s ezekből csak tanúsítvánnyal rendelkező biotermékeket lehetett árusítani. Mind a mai napig rendszeres a biotermékek árusítása a piacon. Fontos, hogy családi ökogazdálkodóktól származó zöldség és gyümölcs vásárlására van lehetőség.
Fentieket azért írtam le ilyen részletesen – mely csak kis szelete a mezőgazdaságban szerzett tapasztalataimnak –, mert meggyőződésem, hogy a jelenkor hazai ökológiai termesztésben, a családi gazdálkodásban az jelentene előrelépést és hozna jelentős fejlődést, ha lehetőleg minden megyében lenne egy ökocentrum. Milyennek látom a jelen helyzetet?

- Nem hogy növekedne, de csökken a biotermőterület, a biogazdálkodók száma, a családi gazdaságok száma,

- Folyamatosan csökken az állattenyésztés volumene,

- Nem elég szervezett a szaporító anyag termelés és ugyan ez vonatkozik a termék értékelésre is, melynek hatásaként pl.: a hazai ökotermékek nem tudnak bekerülni a nagy áruházláncokba,

- Minden termelő maga szervezi az értékesítést, nincsenek logisztikai központok, ahonnan egy-egy nagyobb területről lehetne az értékesítést bonyolítani,

- Nagyon kevés a pályázat útján nyerhető fejlesztési erőforrás.

Arra kellene összpontosítani az anyagi erőforrásokat, hogy a családi gazdálkodókhoz, ökotermelőkhöz közel kerülő ökocentrumokat hozzanak létre, mely többek között fel tudná vállalni a termeltetés koordinálását, a termelés segítését akár tárgyi eszközökkel is, szervezné és végezné a termékek piacra juttatását, végezné a szakmai továbbképzést, tapasztalat cserelehetőséget biztosítana, s nem utolsó sorban minta gazdaságként is működne.


Nyíregyháza 2011.12.06.

Fehér József
Nyugalmazott piac-ágazatvezető
Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület
Ellenőrző Bizottsága Elnöke


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)

Szakértőnk további cikkei