KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
  • KKVHÁZ cikkek
  • Szakértőink
  • A KKVHÁZ bemutatkozik
  • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
  • Hirdessen nálunk!
 

KKVBARÁT szervezetek egyeztetése a Pénzügyminisztrériumban

2020 vízkeresztjére esett a KKV szektor hagyományos Évindító Csúcstalálkozója.

A Pénzügyminisztériumban sok, a szektorért elkötelezett szakember találkozott.

A fő szabályok a következők voltak:
Aki kritizál mondjon javaslatot is.


Csak jó szándékú, építő hozzászólást ér mondani.
Nem tudunk, és nem is akarunk profibbak lenni a kormányzatnál, fenntartjuk a tévedés jogát.
Négy vezértéma van immár évről évre: a KKV szektor szabályozása, finanszírozása, képzése és az export import helyzete.
A tanácskozás nem leplezett célja: év eleji pillanatfelvétel a szektor gondolatairól a kormányzatnak, és kapcsolatépítés a megjelentek között.

Gondolat ízelítők a KKV Szektor Évindító Csúcstalálkozójáról (2020 január 6 Pénzügyminisztérium)

- Az első 2 hozzászóló azt javasolta, hogy az ellenőrző, segítő és kivételező funkciók közül erősítsék az állami intézmények a segítő funkciót.

- A jelenlegi szabályozó rendszer nem veszi kellően figyelembe a mikro vállalkozások csekély adminisztrációs kapacitását, információ és képzettség hiányát.

- Javaslat hangzott el a mentorálás kiszervezésére a NAV szervezetén kívülre.

- Javaslatot tettek szegedi kollegáink az önkormányzatok bevonására a mikro és kisvállalkozások menedzselésébe és mentorálásába.

- Javasolták továbbá a kompetencia kialakítást célzó képzés tananyagának és tantervének elkészítését és elérhetővé tételét is.

- Fontos javaslat született a finanszírozási nehézségek, késések áthidalására faktorálás és más megelőlegezési formák bevonásával, értékes, elfogadott jó

pályázatok esetén.

- Javaslat született a bankok szemléletmódjának alapos megváltoztatására, a nagyvállalati, bürokratikus rendszerről a rugalmasabb irányba, 40 oldalas hitel-igénylési pályázatok helyett 5 oldalasok bevezetésére. ( Kis összegű mikro- és kisvállalkozási hitel kérelmeknél.)

- Fontos javaslat született az önfoglalkoztató ( 1 személyes ) vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentésére. Arra, hogy pl. 20 millió Ft árbevételig ne terhelje őket az adó adminisztráció, könnyített feltételekkel adózhassanak, esetleg ne is kelljen adót fizetniük. Az adó adminisztráció 500-600 ezer egy személyes, mikro vállalkozásnál többe kerülhet mint maga az adó bevétel. Ilyen könnyített adózási rendszerre EU-s tagállamokban van már példa.

- Jó és követendő példaként hozták javaslatba a szabályozás változtatásába az érintett szakmai-érdekképviseleti szervezet bevonását ( egyeztetések, konzultáció ) amely elejét veheti a szabályozási hibáknak vagy tévutaknak.

- Export-import vállalkozások szakember gárdája nagyon leszűkült, 500 vállalkozásnál átlagosan kb. 1,5 export üzletkötő dolgozik. Az ezeknél kisebb export-import forgalmat bonyolító 2500 vállalkozás információi a külföldi piacokról hiányosak, amelyet a kereskedelmi /külgazdasági attasékkal való jobb kapcsolat tartással lényegesen javítani lehetne.

 

  • IMG_7015
  • IMG_7025
  • IMG_7103
  • IMG_7175
  • IMG_7346

Simple Image Gallery Extended

 

FEL

Hozzászólások  

 
#2 dr. Szabadkai Antal 2020-01-16 13:23
Jó és hasznos gondolat csere volt a KKV szektor közös ügyeiről. Reméljük, hogy az építő javaslatok többségét meghallották és a gyakorlatba is bevezetik az arra illetékesek.
 
 
#1 Dr. Batizi György 2020-01-09 19:27
Miután idő előtt el kellett távoznom a konferenciáról, nem tudtam kifejteni véleményemet a külker szakemberképzésről. Az "átkosban" létezett egy Külkereskedelmi Főiskola (ma a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara), melynek két fő iránya volt: Külkereskedelmi Áruforgalmi szak (KÁF) és Külkereskedelmi Idegennyelvű Levelezés szak (KIL). Itt magas szintű oktatás folyt külker menedzser (KÁF) és külker levelezés/bonyolító (KIL) képzésben. A jövő szakemberei itt valóban elsajátították a külker szaktárgyak, külker technika, külker jog, külker levelezés, idegennyelvek magas szintű ismeretét. Ezt később átnevezték "nemzetközi kommunikáció" szaknak: amennyire a megnevezés általános, olyanannyira az elnyert tudás is az volt.
Ma számtalan felsőoktatási és OKJ-s képzés folyik "külker menedzser" képzés témában, de saját vállalatvezetői tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy e témában igazán jól felkészült szakemberekből óriási a hiány. Ami az oktatást illeti, az ilyen irányú tanulmányok iránt érdeklődő fiatalok egyszerűen a "fáktól nem látjuk az erdőt". A számtalan "lehetőség" közül a fiatal nem tudja, melyik oktatási formát válassza.
Javaslatom: létre kellene hozni egy fórumot/szabályozást, amely rendszerbe foglalja ezeket a képzéseket, kiemelve, melyik oktatási intézmény mit nyújt. Mert ne feledjük, az interneten és a felsőoktatási tájékoztatókban megjelenő információkban mindegyik oktató intézmény hangzatos megfogalmazásokat használ s ezért igencsak nehéz az eligazodás. Ezt a munkát az oktatásért felelős minisztériumnak kellene elvégezni.
Dr. Batizi György
A JVSZ Külgazdasági Bizottságának elnöke
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)