KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
  • KKVHÁZ cikkek
  • Szakértőink
  • Küldetésünk
  • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
  • Hirdessen nálunk!
 

A faktorálás előnyei

Mit is takar pontosan a faktorálás, és miért lehet jó választás szinte bármilyen iparágban tevékenykedő cég számára?

Milyen díjat számol fel a faktoringért a szolgáltató, és pontosan miből áll össze ez a díj? Összefoglalónkban választ adunk a fenti kérdésekre és részletezzük, miért a faktorálás az egyik legkedvezőbb finanszírozási forma, mik a faktorálás előnyei.


A faktorálás fogalma
A faktoring folyamat lényege, hogy a faktorálást szolgáltató cég, azaz a faktor, előre finanszírozza a szerződő vállalat 30-180 napon belül esedékes követeléseinek egy részét. Ez az előleg akár a kiállított számlák bruttó értékének a 85-90%-a is lehet, és nagyon hamar, akár a szerződéskötéstől számított 1 nap múlva is folyósításra kerülhet.
Azokban a szektorokban, ahol a vevő általában halasztva fizet, mint például a szállítmányozás vagy az építőipar, ez különösen jó lehetőség lehet, de Magyarországon általánosságban is mondhatjuk, hogy gyakori a hitelre történő értékesítés. Ennek következtében sok cégvezető nehezen talál megoldást a likviditási mutató, azaz a fizetőképesség jelzőértékének fixálására és a cash-flow kiegyensúlyozására.
A faktoringgal ezek a problémák mind elkerülhetők, emellett pedig a cégvezetők válláról is komoly teher kerül le az adminisztratív és nyilvántartási feladatok átruházásával. Fontos még megemlíteni, hogy a banki hitellel szemben a faktoring szinte bármilyen méretű és forgalmú vállalat számára elérhető, mivel a faktor cég nem a szerződő fél, hanem annak ügyfelei fizetőképességében érdekelt.


A faktorálás díja
Mint szinte bármilyen szolgáltatás vagy termék esetében, a faktoringnál is eltérő díjakkal kell számolnunk attól függően, hogy hol vesszük igénybe a szolgáltatást. Konkrét árakat általában ajánlatkéréssel ismerhetünk csak meg, de általánosságban elmondható, hogy a díj két tényezőből áll: a faktordíjból és a faktorkamatból.

A faktorkamatláb, a budapesti bankközi hitelkamatláb, azaz a BUBOR, a kereskedelmi bankok kihelyezési ráta átlagának és a szerződés megkötésekor egyeztetett kamatfelárnak az összege. A faktordíj pedig, amely csak egyszer, a számla benyújtásakor kerül elszámolásra, egyenlő a bruttó számlaösszeg 0,5-2,5 százalékával. A faktorálás közvetlen díja mellett a finanszírozás megkezdésének ideje is eltérő a különböző szolgáltatóknál. Előfordul, hogy már a szerződéskötéstől számított 24 óra múlva készpénzhez jut a szerződő fél, de az összeg folyósításának ideje a kötelezett vevő visszaigazolásának idejétől is függhet, egyes ügyletek esetében.


A faktorálás legfőbb előnyei
Ahogy az előbbiekben kifejtettük, a faktorálás igénybevételével egyrészről a fizetési késedelem okozta készpénz hiányból fakadó likviditási probléma, másrészről a szintén ebből adódó cash-flow kiegyensúlyozatlanság oldható meg. Ezekre a problémákra léteznek természetesen más megoldási lehetőségek is, mint például a banki hitel, ezek nagy részét azonban a faktoringgal szemben nem tudja minden vállalat igénybe venni és meglehetősen bonyolult, rugalmatlan folyamatok.

A faktoring nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen tárgyi fedezetet, gyorsabb elbírálás lehetséges, mint más finanszírozási formáknál és rugalmasan követi a forgalom változását, továbbá induló cégek is igénybe vehetik. Szolgáltatásunkba ezen kívül beletartozik, hogy folyamatosan monitorozzuk és véleményezzük ügyfeleink beszállítóit, akik így plusz információkat is nyerhetnek üzleti tevékenységükhöz.


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)

Szakértőnk további cikkei