2019 május 14-én ismét KKVHÁZ a Pénzügyminisztériumban


Téma:
Téma: A kisvállalatok pénzügyi tudatossága 2019

2019 május 14 (kedden) 15:30 – 18:00

Pénzügyminisztérium (V.; Dorottya u. - Wekerle u. sarok)

 


KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

Méltányosságot kérünk, segítséget és haladékot!

A családi, mikro és kkv szektor a fekete gazdaságról.

Komoly érzelmeket korbácsolt fel már maga a felvetés is, hogy a fekete gazdaságról beszéljünk a Pénzügyminisztériumban.

Lássuk mi is ez és miért nehéz róla beszélni!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy egy definícióval szolgáljak, nem másért, mint a vita kedvéért.

A gazdaság fekete színű csak a közigazgatás irányából lehet. A közigazgatás pedig azt tekintheti csak feketének amit nem lát. Ez hasonlatos a csillagászatból jól ismert fekete lyukakhoz amelyek nem látszanak, de nagyon is vannak. A fekete gazdaságot egyébként más szereplők messze nem feketének, hanem okosnak hívják. Bizonyára sokan ismerik azt a kifejezést, hogy okosban megcsinálni, valamit. Nehéz elképzelni, hogy a fekete lyukak lakói szeretett világukat, fekete lyukként emlegetik.

Komolyra fordítva a szót, a fekete gazdaság a gazdaságnak az a része, amely úgy működik, hogy az adott ország törvényeit nem tartja be. Engedély nélkül végez valamit, nem fizet adót a tevékenysége után, versenyjogot sért, vagy gyenge minőségben szolgáltat és a fogyasztók jogait sérti. Végtelenül sorolhatnánk.

Ebből a felsorolásból az is következik, hogy a fekete gazdaság szereplője bárki lehet aki törvényt sért. Vállalkozó, érdekvédelmi szereplő, természetes személy, akár maga az állam is.
Kevesen lehetnek azok, akik azt képviselik, hogy a fekete gazdaság jó dolog. Talán Önök kedves olvasóim is mind azon a véleményen vannak, hogy szűnjön meg ennek az írmagja is. Igen de:

Hogy maradjak én talpon, ha a versenytársam jogosulatlan előnyt szerez velem szemben azzal, hogy nem adózik, megtéveszt, vagy nem tart be olyan szabályokat amelyeket én erőfeszítések árán betartok.
Nem kérdés talán az sem, helyes, hogy az állam jogot formál arra, hogy a gazdaságot teljes terjedelmében lássa. Lényegében ezzel a társadalom, mi formálunk jogot a tisztánlátásra.

Az, hogy a fekete gazdaság mégis megosztó, tabutéma, több okra is visszavezethető.
Van aki bűnözői szándékkal csal adót, szeg meg jogot, azért hogy jogosulatlanul más elé kerüljön.

De van olyan is, aki a mindennapi betevőjéért küzd, és másképp nem lenne képes kifizetni a munkatársait, akár be is kellene zárnia. Van aki nem tudná kifizetni, ha a nála dolgozó mester felszámolná az Áfa-t, és van aki nem találna mestert, ha ragaszkodna a hivatalos számlához. Ha ezeket számba vesszük, mi mind közreműködői vagyunk a fekete, vagy okos, (kinek hogy) gazdaságnak
Tabuvá teszi a fekete gazdaságot az is, hogy tudjuk, a korrupció egyedüli forrása a fekete gazdaság. Ha valami le lett könyvelve már, azt nehéz zsebbe csúsztatni. Ha a fekete gazdaságban maradt, - láthatatlanul – addig szabadon mozoghat még bárki zsebe felé.
Nehéz helyzetben van a társadalom, amikor rendet is akar tenni, de méltányolni is akar örökölt egyenlőtlenségeket, fél feudális berögződéseket, vagy nehezen kezelhető hatalmi erőközpontokat.
Mi a KKVHÁZ mozgalom szereplői, azoknak a szemüvegén át látunk, akik nehezen maradnak versenyben monopóliumokkal szemben, olyan alacsony árréssel dolgozunk, hogy a versenytársak ügyeskedéseit nem tudjuk kompenzálni.
Méltányosságot kérünk, segítséget és haladékot! Kérjük, hogy a fehéredés első lépése ne az Áfa befizetésről szóljon, hanem a minőségről, a szakértelemről, a képzettségről.
Ha büntetésre kerül a sor, a bűnözői motívum, és lépték erősebben legyen szankcionálva, még akkor is, ha azt sztár ügyvédek védik.


Gulyás József

 

FEL

Hozzászólások  

 
#2 dr. Szabadkai Antal 2018-07-08 20:49
A fekete és szürke gazdaság a tisztességes többség számára verseny hátrányt jelent. Mégis toleráns ez a többség is - bizonyos szintig - ezzel a jelenséggel szemben. Amit érdemes lehet megvitatni az az : milyen mértéke tolerálható egy jól működő gazdaságban a fekete-szürke gazdaságnak ? Milyen jogi, szabályozási és más
hatósági kiskapukat kellene bezárni a gazdaság fehérítése érdekében ? Valóban tiszta verseny érvényesül a gazdasági szereplők között ???
 
 
#1 Fekete István 2018-07-08 19:16
Kedves Jóska! Semmi ellentmondás nem érzek abban, hogy a fekete gazdaságról (szebben szólva a gazdaság fehéredéséről) épp a Pénzügyminisztériumban beszéljünk, hiszen a nemzetgazdaság átfogó irányítójának székhelyén leszünk, másrészt a fehéredés (akarva-akaratlanul) valamennyiünk érdeke és hol tudnák ezt a folyamatot jobban koordinálni, mint épp e házban.
Igazat kell adnom annak az állításodnak, hogy valamennyien közreműködői vagyunk a fekete gazdaságnak. Csakhogy - divatosan szólva - nincs ingyen ebéd, azaz ennek a számláját valamennyien meg kell fizessük. És ez a bosszantó: ahelyett, hogy a gazdasági eseményre eső terhet az fizetné meg, akit illet, szétteríti a teljes közösségre, amelynek következtében olyanok is fizetnek érte, akik "nem is ebédelnek". Ha ez a felismerés széles körben elterjedne, többségünk aktív harcosa lenne a gazdaság fehéredésének. Holnap kész vagyok részletesebben is kifejteni gondolataimat. István
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)