Turizmus Évindító Csúcstalálkozó 2019
2019 február 22 13:00 – 15:00

Hungexpo Utazás Kiállítás, Kerámia terem
 


 

#

 
 

Nagykanizsára látogatott a MKIK Kisvállalkozás fejlesztési Kollégiuma

A kormány és a minisztérium a hazai KKV szektor versenyképességét állította a fókuszba. Eszközként az adópolitikát és az innováció képességet, a hatékonyságnövelést használja- mondta Cseresnyés Péter ITM parlamenti államtitkára.

Dr. Polay József a városi kamara elnöke a kollégium társelnöke és Dr. Kiss Zoltán a kollégium elnöke voltak a házigazdák. A kollégium szoros kapcsolatot ápol a KKVHÁZ csapatával, és rendszeres résztvevője az eseményeinek. Dr. Kiss Zoltán a KKVHÁZ elnökségének is tagja.
Gulyás József a KKVHÁZ vezérigazgatója pedig tagja a kollégiumnak.

Az esemény rendkívül gondolatgazdag és színvonalas volt. Szokásunknak megfelelően címszavakban foglaljuk össze.

Dr. Kiss Zoltán elnök kifejtette, hogy az MKIK munkájának a súlypontja a KKV szektor felé mozdul. Kiemelte, hogy az eseményszervezésben mások mellett kiemelten épít a KKVHÁZ rendezvényeire.

Az ősszel az adózás kérdése kerül a fókuszba a megújuló és mentori szerepet vállalt NAV partnereként.

Dr. Polay József a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében más szempontból hangsúlyozta a KKV szektor fontosságát. A hazai középvárosok fejlődése, léte múlik a KKV szektor fejlődésétől.

Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere igazi lokálpatriótaként érzelmesen beszélt a városról, de racionalizmusát is megvillantotta: „ Ha elmegy egy nagyvállalat egy közepes hazai városból az tragédia. Ezért van szükség ezekben a városokban az egészséges KKV szektor kiterjedt hálózatára. Sok fiatal távozik a városból, az ipari park fejlesztései jelentik a tartalékokat. A városi fejlesztéseknél sok más városban elkövetik azt a hibát, hogy nem gondolnak a fenntarthatóságra, a működési költségekre.

Dr. Birkner Zoltán a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza igazgatója prezentációja következett:
A magyar lakosság a mért időszakban 2005-től 5%-al csökkent.
Ez az adat Pannon Városokban (PVSZ)(Veszprém, Tata, Pápa, Keszthely, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Kőszeg) -13 %.
A szülő korú nők országosan 9%-al, míg a PVSZ városokban 20%-al !!! csökkent


Más:
Zala megye tovább tanulóinak 75%-a évente elhagyja a megyét (Budapestre) és az elmentek csak 10%-a tér vissza.
Furcsa paradoxon ez a Pannon Egyetemnek, mert 15 éve a még tapasztalatlan tanári gárda alig bírt a rengeteg hallgatóval, míg a mostanra beérett „harapós” csapat, vadászik a hallgatókra.
Az okokat kutatva arra jutottak, hogy a környezet üresedik ki a fiatalok szemszögéből. Egy kevéssé fiatalos környezetben szinte lehetetlen ma megtartani a fiatalokat.

Mit kell tenni?
- Kötődés erősítése (identitás)
- Fiatalbarát környezet
- Stratégiai tervezés


A globális versenyben a középvárosok új helyzet elé kerülnek. A városvezetőknek a világ legfejlettebb városainak menedzsment feladataival azonos teljesítményt kell leadniuk.

Cseresnyés Péter parlamenti államtitkár Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium:
Az új minisztérium a gazdaságirányításban annyira széles területet ölel fel, amire nem volt példa még hazánkban de az EU-ban sem.
Az ország fejlődését jól példázza, hogy míg korábban a minisztérium elődje állandó probléma megoldó volt, ez mára kihívás kezelővé vált. A különbség időbeni: a probléma ma van és sürgető megoldást követel a kihívás a jövőbe vezet és stratégiai gondolkodást igényel.
A világban a KKV szektor vállalatai az innovatívabbak, nálunk ez a dicsőség még a multikat illeti.
Rendkívül gyors technológia váltás tanúi lehetünk. Az automatizálás a leginkább a szálláshely és vendéglátás, a gyártás és a mezőgazdaságot éri el, míg a legkevésbé a menedzsment munkát, a szakemberek tevékenységét és az oktatást.
Egy olyan átmeneti kor következik mint az ipari forradalom idején, amikor a társadalom nem értve a folyamatokat a géprombolásokhoz nyúlt. Végül az emberiség legintenzívebb fejlődése valósult meg a gépek segítségével. Ez jöhet el az automatizálással is. Ma mindenki világvége hangulatban van és a robotok hatalomátvételét vizionálja.
A világ népességéből ma 1.8 milliárd a középosztály ez 20 éven belül 4.8 milliárdra lép fel, de elsősorban Ázsia révén. Ennek az lesz a következménye, hogy Európa turisztikai, egészségügyi és oktatási óriás központ lehet.
A következő évtizedekben az energiafelhasználás 50, a víz 40, az élelmiszer felhasználás 33.5%-al nő a világ fejlett országaiban – ideértve Magyarországot is


Pillanatnyilag a foglalkoztatottak 74.1%-a az összes vállalat 96.8% a a nettó árbevétel 48 % a míg a beruházások 54.66% a a hozzáadott érték 49.2% a köthető a KKV szektorhoz.
2010-ben a vállalatok adóterhelése 52% volt, ez ma 39% 2030 ra 30% csökkent az adó ék.
A felnőttképzés 2010-ben a potenciális érintettek 3 % át érte el, ez 2017-ben 6.2 % lett, míg 2030-ban 25% lesz

A kormány és a minisztérium a hazai KKV szektor versenyképességét állította a fókuszba. Eszközként az adópolitikát és az innováció képességet, a hatékonyságnövelést használja.

Dr. Birkner Zoltán mondta: a melyik város egy szóban nem tudja meghatározni a brandjét, a specializációját az nem lesz különleges és vonzó.

Íme két variáció is a rendezvényt követő beszélgetésből
Nagykanizsa az éltető víz városa  (utalva a vízgazdálkodás, vízgépészet és kutatás óriási hagyományaira)
Nagykanizsa a világosság városa  (utalva a város nagy vállalatára, a visszatért Tungsramra)
Jöhetnek az új ötletek és a vélemények!


Cseresnyés Péter
parlamenti államtitkár

Dénes Sándor
Nagykanizsa polgármestere

Dr. Kiss Zoltán
MKIK elnöke

Dr. Polay József
Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Dr. Birkner Zoltán
Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza igazgatója

Gulyás József
KKVHÁZ Zrt. vezérigazgató


Gulyás József
2018 június 7

 

 
 

FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)