KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
 • KKVHÁZ cikkek
 • Szakértőink
 • A KKVHÁZ bemutatkozik
 • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
 • Hirdessen nálunk!
 

Haldoklik a DVD?

Több olyan technikai vívmány is van, amik hosszú ideig hű társaink voltak, aztán egy új fejlesztés hatására pillanatok alatt eltűntek az életünkből. Az utóbbi napok hírei szerint a dvd a következő halálra ítélt.

Több olyan találmány, technikai vívmány is van, amik hosszú ideig hű társaink voltak, aztán egy új fejlesztés hatására pillanatok alatt eltűntek az életünkből. Az utóbbi napok hírei szerint a dvd a következő halálra ítélt. Bár valószínűleg még nem kell eltemetnünk az optikai meghajtókat és tárolókat, de tagadhatatlanul egy új korszak küszöbén vagyunk, melyet a MacBook Air és a Mac Mini megújításának a híre nyitott meg.

Ugyanis már a Mac Mini sem rendelkezik optikai lemezek olvasására és írására alkalmas beépített meghajtóval. DVD-lemezek ugyan kezelhetőek velük, de már csak egy viszonylag drága külső egységgel, a SuperDrive-val.

Az Apple költségtakarékosságra hivatkozva több termékénél is eltűntette az optikai lemezek olvasására és írására alkalmas megoldást, és ezzel egy új korszakot nyitott meg. A cég a háttérben egyébként már lemondott a lemezekről: az új operációs rendszer, az Mac OS X Lion letölthető formában érhető el, de ha majd az Apple-boltokban is megjelenik, akkor is pendrive-on fogják átadni a vevőknek.

A XX. században egyébként több olyan találmány is feltűnt, ami rövid virágkora után a XXI. században eltűnt a süllyesztőben.

Ilyen például a vezetékes telefon, ami a mobilok megjelenésével kezdett a háttérbe szorulni. Ma, amikor tízmillió magyarra tizenkétmillió mobiltelefon jut, a vezetékes visszaszorul az intézmények és cégek falai közé.

A mobiltelefon azonban nem csak a vezetékes telefont törölte ki a köztudatból, hanem számos más találmány is neki köszönheti hanyatlását. Ilyen például a karóra és az ébresztőóra. Ma már szinte mindenki a mobiljára ébred, és a mobilon nézzük meg mennyi az idő. Sőt, a fényképező gépek is egyre inkább háttérbe szorulnak, hiszen a modern mobiltelefonokkal egyre jobb képeket lehet készíteni.

Tíz éve még bőszen használtuk a videó magnókat és a VHS kazettákat, ma pedig már az utóda, a DVD-lejátszók és a DVD-k haláláról kapunk híreket. Na de ahogy mondani szokták, a fejlődés nem áll meg, és a régi technológiák kihalása szükségszerű.

Visszatérve a dvd-kre, a trend egyértelmű, a DVD el fog tűnni. Ezzel kapcsolatban a PC-World is készített egy elemzést, amelyben a miért-re keresik a választ.

Mi az oka a DVD-k, CD-k hanyatlásának?

 • a DVD-, CD-olvasók hangosak;
 • nagy a hibalehetőség a mechanikában, jelentős a karbantartási, javítási költség;
 • az optikai meghajtók számottevően energiaigényesebbek, mint a modern tárolók
 • a merevlemez vagy az SSD sokkal gyorsabb;
 • a nagyméretű médiatartalmak korában a hordozható merevlemezek messze verik a DVD-ket tárolókapacitásban, használatuk ugyanakkor egyszerűbb;
 • a lemezes lejátszókkal szemben a mai technológiával a PC-s, tabletes stb., illetve az internetes megoldások sokkal felhasználó barátabbak, kényelmesebbek.

FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)