#

 
 

Miért ódzkodunk a folyamatos tanulástól, (ön)képzéstől?

  • vissza a szakértő profiljához

Mert még kiderül, hogy nem tudunk valamit.

A KKVHÁZ most azt kutatja, hogyan orvosolható a hazai versenyképességet akadályozó korszerű vezetői ismeretek hiánya. Abban ma már mindenki egyetért, hogy az első számú vállalatvezető egyéni képességei jelentősen befolyásolják a vállalkozás sikerét, versenyképességét. Abban sincs vita, hogy főleg a kisvállalatoknál tapasztalható kompetencia deficit, ami végül rövid időn belül jelentős versenyhátrányhoz vezethet. Akár alkalmazottként (belső specialista), akár külső partner révén a szakértelem piaci alapon megvásárolható. A tartós növekedés és siker érdekében a vállalkozás vezetőjének biztosítania kell a szükséges forrásokat a hiányzó szaktudás bevonása érdekében, amihez viszont a vállalkozás jövedelmezősége biztosíthatja a szükséges alapot.

De mi történik akkor, ha egy cég jövedelmezősége – akár ágazati sajátosságok miatt is – tartósan alacsony, így növekedés és a szaktudás hiánya miatt elmaradnak a remélt sikerek? Ilyenkor az ügyvezető sokszor egyedül találja magát szembe olyan feladatokkal, mint a jog, számvitel, adózás, marketing, vagy a HR, mivel jelentős szervezet hiányában nem tudja delegálni a terület középvezetőjének vagy specialistájának a feladatot. Ráadásul a fentiekhez még hozzáadódik a többi hagyományos vezetői feladat is, mint a stratégiaalkotás, termékfejlesztés, konkurencia analízis és még sorolhatnánk.

Mit tegyen az a „balszerencsés” ügyvezető, akinek a vállalkozása olyan ágazatban működik, ahol a jövedelmezőség nem engedi meg a képzett, de drága munkatársak bevonását? Vagy mit tegyen az a „szerencsés” vezető, akinek a cége egy szokatlanul nagy, váratlan megrendelést kap, de az ezzel járó többletfeladatokat a szervezetfejlesztéssel nem tudja azonnal lekövetni?

A KKVHÁZ a partnereivel összefogva természetesen a folyamatos vezetői (ön)képzésben látja a megoldást. Azt azonban, hogy a vezetők maguk hogyan is viszonyulnak ehhez, azt nem lehet pontosan kiszámítani. Lehetnek idő korlátok, korábbi rossz tapasztalatok, hiúsági kérdések, félelmek, sztereotípiák és sok más egyéb tényező, ami miatt a vállalakozás vezetője ódzkodik a tanulástól. A mi vezető partnereink a lelkük mélyén mind tudják, hogy képezniük kell magukat. A folyamatos tanulás és készségfejlesztés különböző kifogásokkal elodázható ugyan, de végső soron nem kerülhető el, mert a piac hamar ítéletet mond a kompetenciahiányról. És újra indul az ördögi kör (ismeret/kompetencia hiány -> piaci sikerek elmaradása -> növekedés hiánya -> alacsony jövedelmezőség -> ismeret/kompetencia hiány)…

A KKVHÁZ évek óta a kkv-k megbízható partnere az ismeretek közvetítésében és a kompetenciafejlesztésben. Mi magunk is azzal kezdjük a munkát, hogy tanulunk. Meg akarjuk tudni, hogy Ön hogyan szeretne hozzáférni az ismeretekhez. Segítsen nekünk! Kérjük, töltse ki kérdőívünket, legyen őszinte velünk és önmagával! Kérjük, ne érezze elvesztegetett időnek azt az 5-6 percet, amit erre szán!

A válaszokat kizárólag anonim módon összesítjük, nem adjuk ki másnak, de a felmérés végső statisztikai eredményét szívesen megosztjuk Önnel.
Köszönjük, hogy elfogadta a felkérésünket és részt vesz a KKVHÁZ felmérésében! 

Tovább a kérdőívre >>


 

FEL

Hozzászólások  

 
#1 Mihalcsik Gyuláné 2017-04-30 18:09
Fontosnak tartom a saját képzésemet, míg alkalmazottam volt ő is velem együtt volt a szakmai továbbképzésen. Nem lehet egy személynek mindent kézben tartania, megbízható kollégákra és munkatársakra van szüksége egy vállalkozásnak, csak így számíthat tartós sikerre.
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)