KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

A budapesti kerületek szerepe erősödik

Keszthelyi Péter a BKIK kerületi tagcsoportok elnöki kollégiumának elnöke mondja el gondolatait a KKVHÁZ Budapest indulása kapcsán.

Tisztelt Elnök Úr! Nagy részben Önnek is köszönhető, hogy a BKIK, összefogva a KKVHÁZ csapatával március 28-án KKVHÁZ Budapest néven rendszeres klubot indít.
Engedje meg, hogy az esemény apropóján megismerhessük a gondolatait.


Mindig nagyon teszik, ha egy kötetlen klubszerű élet folyik a vállalkozók között, ahol nemcsak a szigorúan vett munka és üzlet, de a szabad gondolkodás is szárnyal, mert ez az igazi innováció, ettől lesz sokkal érétkesebb minden közösség. Fontos, hogy tartalmas beszélgetések lendítsék a vállalkozói gondolatok szárnyalását és jobban megismerjük egymást, nemcsak a szorosan vett üzleti szálakon keresztül. Azt gondolom a generációváltás is egy fontos téma, mert igen komoly változást hozott és hoz folyamatosan a mai üzleti életbe az Y és már a Z generáció életfelfogása és gondolkodása. Olyan szervezett üzleti közösség, mint a kamara sokat profitálhat egy ilyen rendezvénysorozatból és jó alkalom arra is, hogy magát a kamarát is felfrissítsük, amellett, hogy megőrizzük és átadjuk annak tradicionális értékeit.


A KKVHÁZ Budapest erősen építeni kíván a kerületekre, a szórakoztató, tudásmegosztó és közösségépítő játékos rendezvénysorozatán. Ön hogyan látja, a kerületek milyen tartalékot jelentenek a főváros kamarájának?
A kamara igazi bázisát meggyőződésem, hogy Budapesten a kerületek jelentik, hiszen ott élnek és tevékenykednek a vállalkozók. Minden kerületi vállalkozó kicsit lokálpatrióta és sokszor magam is nehezen döntöm el, hogy vállalkozói, vagy lakossági fórumon veszek részt egy-egy kerületi kamarai rendezvény keretében. A legfontosabb mindannyiunk számára a közvetlen környezetünk, ahol naponta élünk, tevékenykedünk, mert igazán csak közösen tudjuk a legeredményesebben formálni és alakítani. Eddig több cikluson keresztül a második kerületi tagcsoportot vezettem, most választott meg vezetőjéül mind a 23 budapesti kerületi tagcsoport és így komoly áttekintésem van az igen széles körű és változó kerületi életről. Be kell vallanom nem könnyű feladat, de pl. ilyen klubok, fórumok komoly segítséget jelentenek. Az egyik legfontosabb tartalék a kerületek sokszínűsége és az azokból szintetizálható közös gondolat, a kerületeken átívelő projektek, az egymás tapasztalatainak átadása és ebből kialakítható összkamarai szolgáltatások kiépítése. Fontos lehet pl, hogy akár minden városrész más-más feladattal induljon el a szolgáltatások fejlesztése területén. Felmerült pl. inkubátorházak, vállalkozói központok, kamarai oktató vagy vizsgabázis megteremtése, de egyes területeken akár csak a meglévő kamarai szolgáltatási rendszer helyi elérhetősége is komoly feladat pl regionális irodák, ügyfélszolgálat révén. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kamara ma meglévő és széles körű szolgáltatási rendszere elérhető legyen minden fővárosi vállalkozás számára még akkor is, ha tevékenységi területe távol van a kamara székházától. Sokan teljesen jogosan vetik fel, hogy mire is fizetik a kötelező évi 5.000 Ft-ot és bizony kevesen tudják, hogy ezért komoly jogi és üzleti tanácsadást is kaphatnak, amit pl jelenleg a legkomplexebb módon a Krisztina körúti székházban és egy-egy regionális irodában lehet elérni. Fontos a jövőben ezek bővítése, A kkv-k számára az éves ötezer forint is komoly tehertétel, ha azt úgy érzik ellenszolgáltatás nélkül kell fizetniük. A kamara feladata éppen az, hogy ennek ellenértékét mindenki számára komoly forintban is mérhető szolgáltatással ellensúlyozza, még akkor is ha ez a regisztráció nem jelent kamarai tagságot. Éppen a kerületi tagcsoportok képesek meggyőzni a vállalkozókat, hogy aktív és önkéntes kamarai tagsággal még több előnyt jelenthet számukra a kamara. Egyik kiemelt célterületünk pl. a kifejezetten mikro és családi vállalkozások ahol pl a kamara oktatással tréninggel komoly segítséget tud adni a vállalkozás költséghatékony vezetéséhez. De a kkv – számára kiemelten fontos a kamarai brand és az a marketing érték, amit a kamara jelent az egész világon. Persze ehhez aktív és kamarai klubélet kell, amelyhez éppen ez a kávéház adhat hátteret.


A vezértémánk a generációváltás. Tömegeket érint a kisvállalati tulajdonosok ügyvezetők gyakori sorsa, nincs kinek átadni a családi céget. Mit tehet a megszorult vállalkozó, mit tehet a kormány ezzel a társadalmi problémával?
A vállalkozó egyrészt kinevelheti a saját nemzedékét, még akkor is, ha az nem a családja, a gyermekei, de akár el is adhatja a vállalkozását. Persze ez utóbbival akkor jár a legjobban, ha komoly értéknövelést végez és jó áro teheti meg. Mindkettőre tudok példát mondani és sok elégedett vállalkozót ismerek a saját korosztályomból. Nem vagyom és nem is voltam soha kormányalkalmazott így a kérdés utóbbi részére nem vállalnám a választ. Több európai országban és magában az unióban is elöltött évek során azért nagyon jó példákat láttam a kkv fejlesztésre pl. Spanyolországban, Németországban, Olaszországban vagy Angliában. Hogy ne csak európai példákat nézzünk láttam jó példákat, sőt együtt is működtünk pl kanadai szervezetekkel is még a budapesti kamara hőskorában az 1990 es években. Csak néhány példa akkoriban indítottuk a hogyan legyek milliomos pályázatot kifejezetten diákvállalkozók számára kanadai közreműködéssel, vagy létrehoztuk a Baross Gábor alapítványt, amely szintén fiatal vállalkozó számára nyújtott támogatást.


Elnök úr talán nem titok, hogy a 67. évében jár. Önnek mik a személyes tapasztalatai a generációváltás kapcsán, mondja Ön hogyan csinálja…?
Komoly befektetői tanács és egyben tapasztalat is, hogy az ember három részre osztja a portfólióját. Az egyik a mindenkori életvitel fedezete, a másik az üzleti befektetés, amely lehet komoly kockázattal járó is, a harmadik pedig a saját gyermekei - persze az én tapasztalatomat kérdezte és három immár felnőtt gyermekem van. Az első szakaszra ma már egyre kevesebbet költök és a kockázatos befektetéseket is sorra csökkentem, de ma már a legnagyobb hányadot a gyermekeim portfoliója jelenti. Szerencsére ebben komoly egyetértés van közöttünk és maximális a bizalom, mert ugye e nélkül semmi nem megy. Úgy érzem, sikeres pálya van mögöttem és még sikeresebb a családom előtt, aminek a részleteiről azért még nem szívesen beszélnék. Azt biztosan tudom, hogy céltudatos és felelős gyermekeket neveltünk fel és ma legjobb partnereink és igazén büszkét vagyunk rájuk. Sokat tudok hasznosítani az üzleti életemből a társadalmi feladataimból, de még a fiatalok felé végzett mentori pályámból is. Mindez jó ötvözet és ehhez sokat jelentett az az immár huszonhét év amit a kamarai életpályán is eltöltöttem. Ha ennek bármely részletéből tovább adhatok valamit, akkor érzem igazán boldognak magam és azt gondolom eddigi életem során ez mindig sikerült.


 

 


FEL

Hozzászólások  

 
#2 Takács Dénes 2017-10-17 20:35
Tisztelt Keszthelyi Péter Elnök Úr!


Örömmel üdvözlöm a kezdeményezést, ami már korábbi KKV-HÁZ alapjaira épülve tovább viszi a koncepciót, miszerint a vállalkotások közös feladatának tekintik, Hazánk gazdaságélénkítését.

Számos téma lehet érdekes és értékes, de amint azt látom, a jelen gazdasági életben nem elég csak Budapest kerületeinek együttműködni, hanem a vidéki vállalkozások, a termelő és mezőgazdasági szektor szereplői, innovatív megoldásokkal kell, hogy segítsék a fennmaradásunkat. Evvel pedig a fenntartható élhető települési közösségeket is.
Ezért kiemelt szerepet javasolnék, a központi és vidéki hálózatoknak, ezek gridekbe illesztett — informatikával is kontrollálható — logisztikai rendszerének, úgy a termelés, mint a kereskedelem, és a térségi adottságok optimalizált sejtes kapcsolatainak.

Ehhez kérek, illetve javasolok építő jellegű munkacsoportot kialakítani, és kérem valamennyi lelkes résztvevő integrált gondolkodót is arra, hogy mindehhez kapcsolódjon.

Maradva tisztelettel, és konstruktív szándékkal:

Takács Dénes
kutató és fejlesztőmérnök
Tel.: +36-30/2025888
 
 
#1 Ráki Gergely 2017-03-23 14:41
Gratulálok a kezdeményezéshez!
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)