2018 február 12 (hétfő) 16:00 – 18:00 között
Februári témánk: Vezetők - Kultúra - Gazdaság
Van idő, igény az önhajszában? Ön kinek akar megfelelni? Mit látnak a gyermekeink? Megvan a kellő kultúránk a kultúrához? Minden rendben?
  

#

 

 

HR összefoglaló 2016. április

  • vissza a szakértő profiljához
A motivációs levélnek kevés a létjogosultsága.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt javasolja, ne legyen kedvező adózású az étkezési és ajándékutalvány, ehelyett bérkiegészítés lehetne adni készpénzben. A Szép-kártya rendszere megmaradna – írja a Magyar Idők. A magyar cafeteria-rendszer az Európai Unió bíróságának döntése nyomán jogsértő, ezért nem maradhat fenn mostani formájában. A Szép-kártya Luxembourgban kifogásolt pontjai anélkül igazíthatók ki, hogy sérülne a szisztéma lényege - érvelt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője. A Szép-kártya rendszere a kormány elé került javaslat szerint megmaradhat, ugyanakkor megszűnhetne annak lehetősége, hogy a munkaadók kedvezményes adózási feltételek mellett adhassanak étkezési és ajándékutalványt dolgozóiknak. Ehelyett azt támogatná a javaslat, hogy a vállalkozások alacsony közteherrel bizonyos összeget készpénzben, fizetésként juttathassanak a munkavállalóknak. Az utalványokat tehát pénzre váltanák. Az alacsonyabb adózású bérrész minden dolgozónak járna és bármely vállalkozás élhetne vele.

 

A súlyos munkaerőhiányt, és a rendelkezésre álló szakképzett fiatalok szakmai, és más kompetenciáinak a hiányosságait számos nagyvállalat igyekszik a duális szakképzéssel orvosolni. A Siemens 2012-ben indította el a saját maga által kialakított, minőségi, duális szakképzését. Három hiányszakmának minősülő területen képeznek kettő, illetve három év alatt szakmunkásokat, akik közül a legjobbak állást kapnak a német konszernnél. A fiatalok szeretnek náluk tanulni, dolgozni, és nagyon jó a visszajelzés a munkájukkal, hozzáállásukkal kapcsolatban – áll a hrportal.hu-n.
Ugyanitt arról is írnak, hogy Leonardo Da Vinci találta fel az önéletrajzot. 1482-ben benyújtotta az önéletrajzát a milánói hercegnek, amiben részletesen taglalta a sokrétű, lenyűgöző tapasztalatait. Nyilvánvaló, hogy az önéletrajz azóta sokat fejlődött, de potenciálisan fejlődhet-e addig a pontig, mikor nem lesz többé? A mai önéletrajzok egyre inkább uniformizálódnak (lásd: Europass), ez egyszerűbbé teszi a kezelésüket a HR-esek számára, de akadnak üdítő kivételek, amik egyedi dizájnnal vagy tartalommal rendelkeznek – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Polyák György, a VPS Group Kft. ügyvezetője. Az önéletrajz valószínűleg nem fog eltűnni, bár vannak olyan nagy foglalkoztatók (főleg multik), akik megelégszenek a saját karrierportáljukon lévő formok kitöltésével. Tanay Marcell, az Euwork Állásközvetítő Iroda ügyvezetője szerint nincs kilátásban az önéletrajzok alapvető megváltoztatása, inkább a már meglévő nemzetközi elvárások jelennek majd meg hangsúlyosabban Magyarországon is. Tehát amerikai típusú, de szakmailag részletes önéletrajz nélkül nem fognak a nemzetközi cégek behívni senkit állás interjúra. Egyáltalán nincs kilátásban az önéletrajzok elhagyása, hisz a HR-esek mindenhol ezek alapján döntenek a felvételi folyamat és interjúztatás megkezdéséről.

 

A hrportal.hu egyik cikke szerint a motivációs levélnek már nem feltétlenül van létjogosultsága - mondják HR szakemberek és a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke, Csaposs Noémi. A jelölttől sok energiát vesz el egy egyedi, nem klisés motivációs levél megírása, miközben a kiválasztást végzők csak felületesen, vagy egyáltalán nem olvassák azt el, inkább az önéletrajzra alapoznak. Tény ugyanakkor, hogy előfordul, hogy egyes cégek kérik. Ennek akkor van hozzáadott értéke a pályázat során, ha abból olyan információkat tud meg a HR-es vagy más döntéshozó a jelentkezőről, ami nincs benne az önéletrajzában. Sok múlik a döntéshozó ízlésén, mert ha nem tetszik neki a stílusunk, még árthat is a motivációs levél.

 

A munkahelyi stress fő oka nem a leterheltség, hanem az átszervezés – számol be a hrportal.hu.
Ha egy munkáltató lakáshitel-támogatást adott munkatársainak 2015-ben, akkor legkésőbb május 31-ig kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt - hívja fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő. Fata László kiemeli: a munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk – olvasható a hrclub.hu-n. Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a tavalyi támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.

 

Már a szakmunkások is a neten keresnek állást – írja a hrportal.hu. Megduplázódott a szakmunkára és fizikai munkára jelentkezők száma a tavalyi évhez képest, miközben a regisztrációk száma is 36 százalékkal emelkedett. Több mint harmadával több cég hirdet, és majdnem 30 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma, derül ki a Profession negyedéves jelentéséből.

 

A 2014-es OECD adatai szerint a munkáltató által kifizetett összegből 49,03 százalék megy az államnak. Az OECD-átlag 35,9 százalék – számol be az Index. A 2014-es 49,03 százalékos, nettó kereset és a teljes bérköltség aránya nem csökkent 2013-hoz évhez képest. Ezzel az eredménnyel egyébként nagyon rosszul állunk az OECD-átlag 35,9 százalékhoz képest, nálunk csak Ausztriában, Belgiumban és Németországban nagyobb az elvonás mértéke.
KKVHÁZ

 

 


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)