2018 február 12 (hétfő) 16:00 – 18:00 között
Februári témánk: Vezetők - Kultúra - Gazdaság
Van idő, igény az önhajszában? Ön kinek akar megfelelni? Mit látnak a gyermekeink? Megvan a kellő kultúránk a kultúrához? Minden rendben?
  

#

 

 

HR-összefoglaló 2016. február

  • vissza a szakértő profiljához
Munkába járni nagyobb stressz, mint maga a munka.

Gyarapodnak a vállalati toborzási eszközök: kötelező az online jelenlét, karrier-film, HR-felhők, internet alapú adatbázis-kezelő szoftver és számos új eszköz áll a rendelkezésre a kiválasztáshoz – írja a hrportal.hu.

Ma mindössze a vállalatok 17 százaléka rendelkezik átgondolt, tiszta Employer Branding stratégiával, 35 százalék tovább szeretné azt fejleszteni, míg 32 százalékuk már dolgozik a stratégia kialakításán és mielőbbi beindításán. Ez derül ki az Employer Branding International 18 országban, 1100 vállalat bevonásával készült felmérésből – olvasható a hrportal.hu-n. Van olyan cég, ahol a HR-esek munkáját még egy önkéntes, úgynevezett employee engagament (dolgozói elkötelezettség) team is segíti. Azoknál a vállalatoknál, ahol ezt felismerték és építik a céget mint saját márkát, ott komplexen odafigyelnek az emberek, a fogyasztók véleményére, közelebb próbálják hozni a munkavállalókat a cég menedzsmentjéhez, nagyobb társadalmi és szociális felelősségvállalással rendelkeznek, a megbízhatóság és hosszú távú biztonságra törekszenek. Ezek a cégek előre néznek, és felmérik a jövőben rejlő lehetőségeket, és kiszámítható munkáltatóvá válnak. Náluk a rugalmasság és megfelelő munkakörnyezet is szerepet kap. A technológiai fejlődésben pedig próbálnak élen járni, hiszen sok tehetséges fiatalt ez is vonz.

Az Employer Branding a munkahelyi stressz megelőzésében és csökkentésében is szerepet játszik – olvasható ugyanott egy másik írásban.

Annak ellenére, hogy 2025-re az Y generáció teszi majd ki a világ munkavállalóinak 75 százalékát, sok vállalat nincs felkészülve rájuk. Munkaformájuk, elvárásaik, de még a céljaik is az Y generáció szemszögéből nézve elavultak, nem alkalmasak az Y generáció bevonzására és megtartására – adta hírül a hrportal.hu Képzés, térning, coaching rovata. Mert milyen igényei vannak egy állással, egy munkahellyel kapcsolatban az 1980 után születetteknek? Ők már rugalmas munkaidőt szeretnének egy innovatív munkahelyen, sok önfejlesztési lehetőséggel és autonómiával a saját munkavégzési területüket illetően. A kutatások alapján 91 százalékuk számára fontos a rugalmas munkavégzés, 92 százalékuk számára fontos a lehetőség, hogy otthonról is dolgozhasson. Ezért a HR-ben szükség van az újfajta nézőpontra, sokkal dinamikusabbnak és rugalmasabbnak kell lennie – hívta fel a figyelmet a kutatási eredmények közlője.

Azonban a távmunka részaránya még mindig alacsony. Magyarországon a munkavállalók 3,4 százaléka dolgozik távmunkában, az Európai Unióban is csak 5,8 százalékuk – számol be a Magyar Időket idézve hrportal.hu. Ennek oka, hogy a munkaadók gyakran nem bíznak a távmunkában.
Munkába járni nagyobb stressz, mint maga a munka, mert minél több időt töltünk ingázással, annál rosszabb a közérzetünk – idéz egy felmérést a hrportal.hu. A vállalatok azonban nemcsak az utazási költségtérítéssel, sűrűn járó céges buszokkal tehetik vonzóbbá magukat a távolabbi munkavállalók körében. A Kirchoff Hungaria Kft. telekocsis szolgáltatás tervezett bevezetésével igyekszik segíteni bejáró dolgozóin.

A portál egy másik írása szerint sok pozitívumot rejt a különböző generációk együttműködése, ezért a munkáltatóknak rá kell jönniük az idősebb munkavállalók előnyeire. Ők tapasztalatukkal, a fiatalabbak innovatív szemléletükkel vihetik előre a céget.
Az elmúlt másfél évtizedben a figyelemküszöb 12 másodpercről 8-ra esett vissza, azaz ennyi idő alatt kell egy fiatal figyelmét felkelteni, aki inkább a vizuális kommunikációt részesíti előnyben. Mindez a munkaadók számára nagy kihívás, hiszen a munkahelyi kommunikációt alapvetően megváltoztatja – adta közre a hrportal.hu.

Juttatás lehet a foci EB jegy. A hrclub.hu egyik cikke szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentes az ingyenes vagy kedvezményesen jutattott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportredezvényre szóló belépőjegy, bérlet. Még az sincs kikötve, hogy csak a munkavállalónak adható, így akár a közeli hozzátartozók, a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is kaphatják. Mivel nincs értékhatár, így a drágább foci EB jegyek is finanszírozhatók lennének.
 
A legnépszerűbb cafetériaelem 2016-ban is a SZÉP kártya lesz, de továbbra is népszerű az Erzsébet-utalvány és az egészségpénztári hozzájárulás, derül ki egy átfogó cafeteria felmérésből. A munkáltatók érdeklődése nem csökkent jelentősen az adható juttatások iránt. Átlagosan 313 ezer forintot adnak dolgozóiknak – írja a hrclub.hu.
Átfogó szakmai ismeret, vezetői tapasztalat, megfelelő attitűd és hozzáállás – ezek a szempontok szerepelnek első helyen a vállalati vezetők kiválasztásánál. A szektor vállalatai különösen fontos elvárásként határozzák meg a beilleszkedő képességet, a vállalati kultúra elfogadását és azt, hogy az új vezető hitelesen képviselje a cég értékeit, a kihívásokat pedig lehetőségként élje meg – olvasható a hrportal.hu-n.
A szülési szabadság alatt is teljeskörű a munkavállaló védelme – írja a hrportal.hu egyik cikke.
Bővítené a mukahelyvédelmi akciótervet a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára – olvasható ugyanott.
A hrclub.hu közzétette a közeljövőben tartandó HR-eseményeket. Február 17-én vezetői képzés (kézségfejlesztői modul) lesz, valamint HR basic képzés. Február 23-án és 24-én Kiválasztás tesztek segítségével címmel tartanak képzést Budaörsön. Február 18-án a 360 fokos módszerek használatáról lesz szó ugyancsak Budaörsön.

Március 2-án és 3-án immár 18. alkalommal rendezik meg a HVG Állásbörzét a munkaerőpiac szereplői előtt. A rendezvény célja, hogy támogassa a munkaadók és munkavállalók egymásra találását. A börzén több mint 170 kiállító lesz – tudatta a HVG.
A napi.hu azt írja, hogy a bürökráciacsökkentő intézkedések következtében ez év júliusáig 6000 főt bocsátanak el a közszférából, ennél jóval több embernek alakul majd át a feladatköre. Annak ellenére, hogy komoly munkaerőhiány van a piacon, azok nem azok a foglalkozások, amelyekben a közszolgák képzettek.
Munkaköröket von össze a Tesco, így lesz, akinek a munkája megszűnik – adta hírül a Magyar Idők. Ez az üzletlánc pékségeit érinti.
200 embernek ad új munkát az IKEA, mert növelte árbevételét csaknem 15 százalékkal – olvasható a hrportal.hu-n. A harmadik IKEA áruház építése 2000 embernek ad majd munkát, az átadást – 2017 tavasz – követően az áruház pedig 200 főt foglalkoztat majd.

A pedagógus tüntetések után Balog Zoltán EMMI miniszter bejelentette: meghatározták a pedagógusok jövedelemelmaradásának rendezését, a nyugdíjas korúak foglakoztatását, valamint azt, hogy rövidül a tanfelügyeleti intézményi önértékelési folyamat – adta közre több sajtóorgánum is.
KKVHÁZ


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)