Turizmus Évindító Csúcstalálkozó 2019
2019 február 22 13:00 – 15:00

Hungexpo Utazás Kiállítás, Kerámia terem
 


 

#

 
 

Kékevező Fesztivál

A horányi Duna-parton újraéled egy legendás korszak

Szigetmonostor - Horány ismét fesztivált rendez. Ezúttal július 11-én szombaton. A rendezvény főszervezőjét, Bolyán Péter önkormányzati képviselőt kérdezzük.

Képviselő úr! Tavaly Piros Lábos az ó faluban, most Kékevező az üdülő övezetben. Kérem, árulja el, mi ez, verseny a településen? 

Cseppet sem, csupán a kulturális és turisztikai palettánk színesítéséről van szó. Mindkét rendezvényt gyakorlatilag 100%-ban az Önkormányzat támogatja, a szervezés pedig civil önkéntesekkel valósul meg.

Egyáltalán mi ez a szín kavalkád, miről szól a Kékevező?

A szín a piros-kék színpáros alapján jött, de mivel a Duna is kék, így teljesen illik is a programhoz.

A Kékevező Fesztivál üzenet, a vízi élet felpezsdítése, a régi horányi nyarak újraélesztése. Régen a Duna parton nagy vízi élet zajlott, ezt a képeslapok, és az idősebb generáció emléke is őrzi.

Családi program, tehát mindenki megtalálja a maga szórakozását. Külön gondolunk a gyerekekre, nekik külön színpad, és foglalkozások is lesznek. A kulturális program igen széles választékkal készült, a latin zenétől az operetten, a retro diszkón keresztül, a mai zenei élet csillagaival. A sportok szerelmesei részt vehetnek futóversenyen, zumbázhatnak, sárkányhajózhatnak, vagy akár részt vehetnek rekeszépítő versenyen. A gasztronómiai kínálat is széles, helyi és vendég kitelepülő éttermekkel, elsősorban nyári grill ételekkel várják a vendégeket. Aki szeret hazavinni valamilyen vásárfiát, az sem fog csalódni, mert a helyi termékekkel az élen sokszínű árus forgatagot szerveztünk. Javaslom, hogy minden érdeklődő látogasson el a Facebook/kékevezőfesztivál oldalra. 

Kinek szól a rendezvény, a település az önmaga szórakoztatására hozza létre, vagy „idegeneket” is várnak? 

Két fő rendezvényünk, a Piros Lábos, valamint a Kékevező kifelé nyitott rendezvény, ami azt jelenti, hogy a helyi lakosok mellett minden érdeklődőt várunk bárhonnan az országból. Ez természetesen minden rendezvényünkre igaz, de az üzenet a két fő rendezvény esetében elsősorban kifelé szól. Már csak azért is, mert a rendezvénnyel megszólítunk minden olyan környékbelit, aki rendszeresen, vagy csak néha-néha kenuba, kajakba, kielboot-ba száll és evez a Dunán. Őket vízi úton várjuk a rendezvényre, és ezt díjazzuk is, amennyiben előre jelzi jövetelét, megvendégeljük egy ebéddel.

Például, ha egy dunakeszi család átkompozik az eseményre, mire számíthat, mikor érdemes jönni?

A programok már reggel 9-órától indulnak, a hivatalos megnyitó 10-órakor lesz. Bármelyik napszakban érdemes lesz hozzánk eljönni.

Ma sok a fesztivál szerte az országban. Ebben is verseny van, ami valószínűleg a minőséget emeli. Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak, Ön a képviselői munka mellett mivel foglalkozik, honnan a szervezői véna?

Több mint húsz éve vagyok értékesítő. Természetesen ebben a szakmában szükség van az önálló szervező készségre, ha az ember sikeres szeretne lenni. Tizenhárom éve lakom családommal a szigeten, ahol mindig alakul valamilyen civil kezdeményezés. Több mint öt éve vagyok szervezője egy helyi íjász körnek, és már több mint tíz országosnak mondható amatőr íjászverseny szervezésén vagyok túl, ezért is mertem belevágni, a Kékevező szervezésébe. Mindenképp megemlíteném, hogy egyedül ez nem megy, ha nem lennének segítő barátok, lelkes önkéntesek, akkor ez a fesztivál (és a Piros Lábas sem) jött volna létre. Tisztelet és köszönet nekik ezúton is.

Köszönjük az interjút!

 

 

 
 
 

FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)