Turizmus Évindító Csúcstalálkozó 2019
2019 február 22 13:00 – 15:00

Hungexpo Utazás Kiállítás, Kerámia terem
 


 

#

 
 

Nem hagyják elszigetelni magukat

„Azt szeretnénk, ha az Állam a megoldás lehetőségéről egyeztetne a településsel, és nem a kibúvókat keresné.”

A KKVHÁZ olvasói bizonyára már értesültek róla, hogy a cégünk központja a Szentendrei-szigeten van, így azután  fokozott az érdeklődésünk az ott történtek iránt. A sziget egyébként egészen a főváros szívéig leér, északon pedig a Visegrádi vár pillant a csúcsára. A szigetre az elzártság szimbólumaként tekintettek a befektetők, ingatlanosok és az egyszerű kirándulók is. A sziget négy települése összefogott, és úgy döntöttek rácáfolnak a „tudósok” legyintgetéseire. Beruházás beruházást követ, esemény-esemény hátán. Ki gondolta volna! Molnár Zsoltot, Szigetmonostor polgármesterét faggatom.

Polgármester úr! A napokban átadják a Duna, Európa szinten is első elektromos meghajtású személyszállító átkelő hajóját Szentendre belvárosa és Szigetmonostor között. Kérem, árulja el, hogy itt a reklám, a gazdaságosság, vagy egy egészen kiemelkedő zöld gondolkodás „mozgatja” majd a kompot?

Mind a három egyszerre jelen lesz a Duna első elektromos átkelőhajója üzemeltetésekor. Egyik emblémája ez a hajó annak a koncepciónak, amelyre a Szendtendrei-sziget fejlesztését irányítja a sziget négy települése. Célunk az, tekintettel arra, hogy a sziget ad kiváló minőségű ivóvizet több, mint 2 millió embernek, hogy a felszín és a környezet őrzése vigyázása legyen a fejlesztések vezérfonala. Ennek érdekében ez a hajó a klímatudatos tömegközlekedés első eleme Szigetmonostoron. Folytatása ennek a rév átadás után június 30-án megvalósuló Klímapark projekt, amelyben elektromos buszt vásárolt az Önkormányzat. A révet üzemeltető Pásztor Révhajó Kft. előzetes számítása szerint a gázolaj megtakarítás miatt, az elektromos rév gazdaságossági szempontból is jó beruházás, de mindezeket valóban a modern zöld gondolkodás, a környezet és természet értékeinek tiszteletben tartása szövi egységbe.

A technika is sokakat érdekel. Süt annyit a nap a Szentendrei-szigeten, hogy mindenki átérjen a túlpartra, vagy vannak biztonsági tartalékok is?

A réven lesznek napelem táblák, de az nem biztosítja önmagában a teljes üzemhez szükséges áramszükségletet. Az akkumulátorok töltésére most első ütemben a hálózati áram is rásegít, azonban a következő ütemben elkészül majd egy napelemes töltőállomás a Szigeti oldali mólón, így válik majd teljessé a megújuló áramellátása az átkelőhajónak.


A bevezetőben említettem, hogy  összefogott és határozottan fejleszt a sziget. Ehhez önbizalom kell. Mi adhatna nagyobb önbizalmat, mint az, hogy az országban is kiemelkedően nagy az újszülöttek száma. Nem csak gazdaságilag, de népességében is erősödnek, a települések. Árulja el mi a titok? Kérem, csak azt ne mondja, hogy a jó levegő!

Pedig bizonyára a jó levegő is közrejátszik abban, hogy tényleg a lakosságszámhoz viszonyítottan Szigetmonostoron kiemelkedő a születések száma. Azt gondolom, hogy az egészséges környezet, az egészséges emberi kapcsolatok, és a barátságosság mind segíti azt, hogy érdemes legyen itt családot alapítani, érdemes legyen innen indítani gyermekeink jövőjét. A jövőbeni terveink is azt szolgálják, hogy a környezet, az előállított termékek, mind egészséges hátteret adjon az itt élőknek.


Egyre másra szervezik az országos jelentőségű rendezvényeiket. A Piros Lábos már a határokon túl is ismert, most a Kék Evezővel  lépnek elő. Honnan a sok erő, akarat, és mi az eredmény?

Az előző kérdésekkel is összefügg ez, nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy település ne lakóhely, hanem közösség is legyen, ennek érdekében legalább száz rendezvény, esemény van egy évben a faluban. Az említett két rendezvény célzottan is arra irányul, hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy Szigetmonostor egy barátságos, vendégszerető, szívet melengető, jó hely. A település két olyan részből áll, melyek jól kiegészítik, erősítik egymást. A falu hagyományos falusias környezet, paraszti életmóddal, és ehhez kötődő építészettel, Horány üdülő, rekreációs településrésze a pihenés a kertvárosias nyugalom, kulturált helyszíne. A két fesztivál ezeket az erényeket hivatott felszínre hozni. A Kék Evező fesztivál, amely július 11-én van, szeretné bemutatni Horány régi hangulatát, azt az időszakot, amikor pezsgő vízi élet volt Horányban, és ezzel együtt szeretné megjeleníteni azt a megújulást, amely útra most lépett Horány. A Piros lábos fesztivál pedig a település hagyományos értékeit, kézművességét, kertészeti kultúráját próbálja elénk tárni, azzal a szándékkal, hogy ezáltal mindezek megújulva tovább erősödjenek. Az eredmény nehezen mérhető, de az mindenképpen már most kimutatható, hogy a helyiek azonosulnak a fesztiválok által bemutatott értékekkel, a két fesztivál nem kirakat, hanem a szívünk egy darabja.


A szomszéd falu, Pócsmegyer is gőzerővel fejleszt. Inkubátor házat épít, rendbe teszi a fürdőtavát, évekre előre ott is van vízió bőven. Önök klímaparkot építenek, rendbe teszik a Duna partjukat és sorolhatnám. Versengenek egymással ezek a települések, vagy figyelnek egymásra és összedolgoznak?

A Szentendrei-sziget települései azonosan gondolkodnak a sziget jövőjéről, egy olyan szigetet szeretnénk, amely nem a mának, hanem a jövőnek él. Egy olyan helyet, ahol a fejlesztésekre nem csak mi, hanem utódaink is büszkék lesznek, mert az Ő jövőjüket, egészséges, fenntartható életüket építjük ma is. Az egyedi fejlesztések valójában ezzel a vezérfonállal vannak összefűzve.


Ne rejtsük véka alá, Szigetmonostor az elmúlt években kapott pofonokat is. A Magyar Állam az ígéretével ellentétben nem építette meg a M0 híd elkészültével párhuzamosan a szigetmonostori kis autós hidat. Pert per követ. A legutolsó hír, hogy a bíróság a falunak adott igazat. Lesz híd, kell még a híd? Vagy Önök már rég túlléptek ezen és a beruházásokkal, rendezvényekkel és a sok újszülöttel mintegy bizonyítani akarják, úgy is fejlődnek, ha a legfőbb szövetségesünk, az Állam nem  mindenben segít?

A szigetmonostori híd a Megyeri végleges használatbavételi engedélyének feltétele, Szigetmonostor továbbra is a törvényesség talaján áll, azt szeretnénk, ha az Állam a megoldás lehetőségéről egyeztetne a településsel, és nem a kibúvókat keresné. A fejlesztéseink és céljaink, jól összhangba hozhatók a hídhoz kapcsolódó kötelezettségekkel. A sziget értékőrzése az itt élők érdeke, mindezt úgy szeretnénk, hogy az életminőség is ezzel összhangban javuljon, a közlekedési kapcsolatunk erősödjön, a helyi munkahelyek gyarapodjanak és az infrastruktúra is huszonegyedik századi, a környezetre vigyázó legyen. Sok feladatunk van még ehhez, melyben a híddal kapcsolatos állami szerepvállalás nagy jelentőséggel bír.

Kép: endreikorkep.blog.hu

 

FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)