2019 május 14-én ismét KKVHÁZ a Pénzügyminisztériumban


Téma:
Téma: A kisvállalatok pénzügyi tudatossága 2019

2019 május 14 (kedden) 15:30 – 18:00

Pénzügyminisztérium (V.; Dorottya u. - Wekerle u. sarok)

 


KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

A KKV szektor beleszólást kér a pályázatok elbírálásába

Létre kellene hozni egy ad hoc közösséget azokból a gazdasági civil szervezetekből, érdekképviseletekből, melyek a kkv szektort képviselik. Azzal a céllal, hogy az arra érdemes kkv kutatás-fejlesztési pályázatok mellé tegyék meg szakmai ajánlásaikat.

A KKV és a K+F volt a témája, a június 10-én megrendezett KKV Csúcstalálkozónak. A rendezvényt Veszprémben a Megyeházán tartották a KKVHÁZ Zrt. és a Pannon Lapok Társasága közös szervezésében.

Gulyás József, a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a KKVHÁZ másfél éve döntött arról, hogy megyeszékhelyeken kerekasztal-beszélgetéseket szervez. Azóta több Csúcsot is rendeztek.

Fabacsovics Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat képviseletében először megköszönte, hogy Veszprém megyében is rendeznek KKV Csúcsot, majd röviden szólt a megyei területfejlesztési programról is. Elmondta: a fejlesztések összehangolása, megvalósulása az önkormányzatokon múlik.

Náray Balázs, a Kossuth Rádió munkatársa, egyben a rendezvény moderátora elmondta, hogy látszólag távol álló dolgokról van szó, ha kkv-t és kutatás-fejlesztést említünk. Beszélgetésindítóként kérdezte: a kkv-knak honnan van forrása kutatás-fejlesztése és mely terülten tevékenykednek?

Barták Péter, a Pannon Lapok Társaságának központi lapigazgatója elmondta, hogy sok vállalkozóval találkozott és a K+F úgy él a fejekben, hogy az nagy pénz és egyetemi struktúra, de helyben látja, hogy a kkv-knak sok ötletük van. A megyében is sokan jutottak előbbre saját erőből. Példaként említette a Bakony Elektronika Kft-t.

Hédl Sándor, a Bakony Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy cégük innovációs tevékenységből él, 25 éve új termékekkel rukkolnak elő. Jelenleg informatikai fejlesztéseket végeznek.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa szerint nem szabad kategorizálni, mert általa kirekesztünk iparágakat a kutatás-fejlesztésből. Szerinte az is innováció, ha egy cég adaptálja azokat a dolgokat, amelyekkel a piacon maradhat.

A VOSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, Gazsi Attila úgy látja, hogy a K+F a kkv szektor alsó-közép rétegétől messze áll, a gazdasági válságban sok vállalkozás nem tudott modernizálni.

Szabó Tibor, az IPOSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke szerint kiszámíthatóság, tervezhetőség, nyugalom fontos fogalmak és feltételek a cégek életében. Mivel a járulékok magasak, a kkv-k tőkeszegények. Úgy fogalmazott: ez év első negyedévében 18.000 vállalkozás ment tönkre országszerte. A kutatás-fejlesztés is fontos téma, de az oktatás területén is változtatni kellene, mert sok szakmunkás hiányzik a szektorból.

Erre reflektálva Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóság igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak vannak adózási kedvezmények. Hozzátette, 2014 óta a kutatók bérére is van kedvezmény. Ezért, ha valaki kutató munkakörben foglalkoztat, adókedvezményre jogosult.

Vágó Péter, a KISOSZ Veszprém Megyei Egyesülete elnöke arról beszélt, hogy az egyéni vállalkozóknak is lehetnek jó gondolataik, és a multik kutatás-fejlesztési tevékenységének mind haszonélvezői vagyunk. Arra a problémára is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedők, vendéglősök 15-20 évvel ezelőtti gépekkel dolgoznak, ezért az innovációs pályázatokban belecsempészné az eszközfejlesztést és az informatikát is.

Az OTP képviseletében Ruzsovits Péter Pál azt emelte ki, hogy a nagyvállalatoknak fognak szólni az őszi pályázatok, a bank pedig külső banki finanszírozással segíti a kutatás-fejlesztést.

Ezt követően ismét Gazsi Attila vette át a szót, és azt mondta: a VOSZ vezetők azon dolgoznak, hogy a kkv szektornál csapódjon le a mostani uniós ciklus K+F-re fordítható pénze.

Borai Tamás, az Interim Management Resourcing Ltd. ügyvezetője azt mondta: foglalkozunk egy sor kkv-val, melyek kockázati tőkefinanszírozással érnek el sikert. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sikeres fejlesztéshez nemcsak pénz, hanem ember is kell. Azt látja, hogy fiatal mérnökök kitalálnak valamit, amelyből csak akkor lesz igazi siker, ha valaki koordinálja a keresletet, mert Magyarország kicsi piac.

Az exportfinanszírozással foglalkozó EXIM Bank képviselője, Boros Attila elmondta, a kkv szektor nem önállóan exportál, hanem beszállít és az EXIM-nél ezt szeretnék most erősíteni.

Lehoczky Tibor, a Goodwill Consulting vezető pályázati tanácsadója szerint a KKV és a K+F nagyon is összeegyeztethető, és van lehetőség a pályázatokon eszközfejlesztésre is. Úgy tudja, az év végén lesz lehetőség nagyon pici cégeknek is innovációs pályázatokon indulni.

Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezető igazgatója hozzászólásában kiemelte: „mi is modernizálásra kényszerülünk, hogy jobb szolgáltatásokat nyújtsunk…. ez nemcsak üzlet, hanem misszió is.”

A Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője, Elekes András megítélése szerint K+F-et hallva mindenki valami nagy dologra gondol, holott mindenki tevékenységében lehet innováció.

Németh László, az IPOSZ Társadalmi Vezetés elnöke elmondta, hogy vállalkozásaik a szolgáltatói iparban vannak. Modernizációra ott is szükség van, valamint fejlesztésre is.

Butsi Zoltán, a Pannon Egyetem Fejlesztési és Projektigazgatóság igazgatója elmondta: fókuszpontjuk az innováció, ez feladata az intézménynek és ehhez pályáznak. Mostanra a költségvetésük kétharmadát innovációs pályázatokkal fedezik. A kiírások arra utalnak, lesz pályázat, ahol kötelező lesz az egyetem bevonása.

A Pannon Lapok Társaság online divízió vezetője egy KKV K+F szótár létrehozását javasolta, mert K+F ott van minden vállalkozásban, van, aki tudatosan csinálja, van, aki kényszerűségből. Sok jó ötlet azért reked meg, mert hiányzik a menedzsment hozzá.

Zárásképpen elhangzott, hogy a Csúcstalálkozó vezérfelvetése az volt: a KKV és a K+F elfér egy lapon. Szeretnénk kérni a kormánytól – mondta Gulyás József –, hogy kiemelt figyelmet kapjon a szektor jelenleg atomizált tudása. Azt is javasolta, hogy létre kellene hozni egy ad hoc közösséget azokból a gazdasági civil szervezetekből, érdekképviseletekből, melyek a kkv szektort képviselik. Azzal a céllal, hogy az arra érdemes kkv kutatás-fejlesztési pályázatok mellé tegyék meg szakmai ajánlásaikat.

Kinde Kálmán, a Pannon Lapok Társaságának gazdasági ügyvezető igazgatója szerint van még szakadék kkv és a K+F között. Sokszor működési nehézségei vannak a kkv-knak, nem is mernek fejlesztésre gondolni. Ezt kellene a kormány idevágó törekvéseivel összhangba hozni.
Végül született egy javaslat, hogy alakuljon egy laza munkacsoport, amely segíti a Veszprém megyei vállalkozókat a K+F terülten való előrelépésben. Végül egyhangúlag elfogadták, hogy a K+F téma központja legyen Veszprém.

Az összejövetelen játékot is meghirdettek, a csaknem negyven fős asztaltárság tagjai papírszíveket kaptak és oszthattak szét a rendezvényen kiállító cégek között. A kiállítók voltak: Barta Trading Kft., az Interim Management Resourcing Ltd., a HAPP Fuvarozó és Szállítmányozó Kft., az OTP Bank, a HyCell - Nehéz Imre egyéni vállalkozása, a Marcateo Magyarország Kft. és a Goodwill Consulting Kft. A legtöbb szívecskét Nehéz Imre kapta, jutalma egy bemutatkozási lehetőség a Kossuth Rádióban.

 

 • 20150610_131328
 • 20150610_131351
 • 20150610_131420
 • 20150610_131432
 • 20150610_133521
 • 20150610_133559

Simple Image Gallery Extended

 • pk0610kkvhaz1
 • pk0610kkvhaz11
 • pk0610kkvhaz13
 • pk0610kkvhaz16
 • pk0610kkvhaz17
 • pk0610kkvhaz18
 • pk0610kkvhaz19
 • pk0610kkvhaz22
 • pk0610kkvhaz30
 • pk0610kkvhaz31
 • pk0610kkvhaz7

Simple Image Gallery Extended

 
 
 

FEL

Hozzászólások  

 
#2 Dégi Zoltán NAV Veszprém Megyei Adóigazgatója 2015-06-18 09:01
Szakképzés témában felszólaláshoz kiegészítés:

Szakképző iskolai tanuló foglalkoztatása esetében
igénybe vehető kedvezmények

A társasági adó rendszerében az iskolai rendszerű szakképzésben közreműködő szervezet csökkentheti az adózás előtti eredményét a szakképző iskolai tanulóval kötött tanulószerződés alapján tanulónként, minden megkezdett hónap után havonta az érvényes minimálbér 24 százalékával (az elméleti képzést végző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján minimálbér 12 százalékával).

Csökkenti az adózás előtti eredményt a sikeres szakmai vizsgát tett szakképző iskolai tanulónak a gyakorlati szakképzése befejezését követő folyamatos továbbfoglalkoztatása esetén (pályakezdő) a foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett szociális hozzájárulási adó összege, amellett, hogy adott feltételek fennállása esetén költségként is elszámolhatja.

A szociális hozzájárulási adó esetében a fizetendő adó megállapításánál a számított adót (számított adó az adóalap 27 százaléka) csökkenti a huszonöt év alatti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény, feltételekkel.


Innováció, kutatás-fejlesztés felszólaláshoz kiegészítés:

Alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés esetében
igénybe vehető kedvezmények

Alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés mind a társasági adó rendszerében, mind a vállalkozói személyi jövedelemadó rendszerében korrekciós tétel az adóalapnál a vonatkozó jogszabályok alapján.

A társasági adó rendszerében csökkenthető az adózás előtti eredmény az adózó saját tevékenységi körében végzett, a vonatkozó jogszabálynak megfelelő alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés (K+F) adóévben felmerült közvetlen költségének a kapott támogatással, valamint a társasági adóalanytól és az egyéni vállalkozótól igénybe vett kutatási szolgáltatással csökkentett értéke 100 százalékával. Ez a kedvezmény az elszámolt költségen felül érvényesíthető.

A vállalkozói személyi jövedelemadó rendszerében a korrigált bevétel szintén csökkenthető a kutatási, fejlesztési tevékenység költségként elszámolt összegével, vagy annak beruházásként történő kezelése esetén az értékcsökkenési leírás összegével, feltételekkel.

Kutató esetében igénybe vehető kedvezmények

A szociális hozzájárulási adó esetében a fizetendő adó megállapításánál a számított adót (számított adó az adóalap 27 százaléka) csökkenti a kutató (doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt) foglalkoztatása után járó adókedvezmény, feltételekkel.
 
 
#1 Bencsik Pál 2015-06-10 19:13
Gratulálok és bizakodom.
Mérlegtechnika Kft. (Alapítás éve:1991)
H-5600 Békéscsaba, Kerek 875.
Tisztelettel:Bencsik Pál
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)