2019 május 14-én ismét KKVHÁZ a Pénzügyminisztériumban


Téma:
Téma: A kisvállalatok pénzügyi tudatossága 2019

2019 május 14 (kedden) 15:30 – 18:00

Pénzügyminisztérium (V.; Dorottya u. - Wekerle u. sarok)

 


KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

Egy lapon említhető-e a két szó: K+F és KKV?

Állami segítség nélkül már akkor sem ment.

Olvassa át cikkünket és ezen a linken megtalálja az egész esemény leírását: A KKVHÁZ veszprémi KKV Csúcstalálkozója elsősorban erre keresi a választ.

Ha a Török Birodalom az 1400-as évektől nem szállja meg a keleti kereskedelem hagyományos útvonalait, aligha jut eszébe egy bizonyos Kolumbusz Kristófnak, hogy az addig végtelennek is hitt Atlanti-óceán átszelését javasolja. Kinek? A királynak. Az 1500-as évek Spanyolországában sem volt nagyszabású kutatás állami segítség nélkül. Talán ez a kis példa is érzékelteti, hogy a kutatás mindig hordoz kockázatokat és leggyakrabban  a verseny fűti. 
 
A kutatás-fejlesztés a képzeletünkben a nagyvállalatokban, az erre szakosított állami kutatóintézetekben, vagy a felsőoktatás műhelyeiben zajlik. De mi is a K+F?
Az emberi kíváncsiság és becsvágy által vezérelt örökös kutatása a még jobb megoldásoknak, eljárásoknak, eszközöknek. A K+F fogalmát mindenki a gazdaság világába helyezi, holott az emberi élet, a társadalom minden rezdülése a K+F hatására fejlődik. Hogy csak egy közeli példát említsek a kultúrából: A Saul fia című magyar film óriási sikere Cannes-ben egy új  filmes kommunikációs megoldásnak, egy bravúrnak köszönhető. A filmről tudjuk, hogy nem egy egyszerű improvizáció, hanem évek hosszú sora alatt kikutatott filmes nyelvezet eredménye.
Korunk legismertebb világméterű K+F kutatásai olyan kérdésekre keresik a választ, mint a klímaváltozást eredményező fosszilis energiahordozók kiváltása, a tiszta ivóvíz biztosítása.
 
A kisvállalatok is versenyeznek. A versengésük eredményekén naponta tengernyi újítás, megoldás születik ezekben a kis műhelyekben is. Természetesen a KKV szektor szereplői nem a globális problémák megoldásán törik a fejüket, hanem kisebb-nagyobb találmányaikkal, szervezési, eljárási rendszereikkel jönnek elő. A verseny olyan kiélezett, hogy a KKV szektorban képződő nyereség nem teszi lehetővé a K+F kétséges kimenetelű beruházásainak a finanszírozását. A nagy kérdés az, ki lehet a „mecénása” a kisvállalati fejlesztéseknek. Az, hogy a KKV szellemi potenciálból hatalmas mennyiségű értékes megoldás születik, nem kétséges. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy a javaslatok egy jelentős része nem állja ki az idő próbáját. Kinek a feladata felkarolni a KKV szektorból érkező innovációt?  Az állam a szükségszerűen szűkös forrásait hogyan osztja el a témák és a műhelyek között? Van-e ma esélye egy KKV méretű fejlesztőnek pénzhez jutni és végigvinni a kutatását? Van-e szerepe a civil érdekvédőknek és mi az? És mindezt ki dönti el és mi alapján?
 
Érdemes ellátogatni a Veszprémi Megyeházára június 10-én 13 és 16 között. A belépés regisztrációhoz kötött, de térítésmentes. Regisztráljon most! 
 
Kép: vali.de

 

FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)