2019 május 14-én ismét KKVHÁZ a Pénzügyminisztériumban


Téma:
Téma: A kisvállalatok pénzügyi tudatossága 2019

2019 május 14 (kedden) 15:30 – 18:00

Pénzügyminisztérium (V.; Dorottya u. - Wekerle u. sarok)

 


KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

Mit tesz Magyarország a KKV szektorért és mit tesznek a versenytársai?

Izgalmas nemzetközi eszmecsere várható remek előadókkal és várhatóan felkészült hozzászólókkal.

Talán ez is kiderülhet a VII. Kelet-Közép-Európai KKV Csúcstalálkozón. A térség államai versenytársai is egymásnak, de számos területen együttműködésre vannak „ítélve”. Európa közepe olyan etnikai átjárásokat mutat, ami eleve kialakít együttműködéseket, de a térség történelme, infrastruktúrája, energetikai helyzete, vagy környezetvédelme sem képzelhető el állandó egyeztetések nélkül.

Ezek az államok sok rokonságot mutatnak abban is, hogy legtöbbjük az egykori szovjet blokk befolyási övezetéhez tartozott. 25 éve vette kezdetét ebben a régióban a privatizációs hullám, ami a társadalmakat kapitalistává tette, de az eredeti tőkefelhalmozást nem pótolta. Nem beszélve a zsigerekben máig ható szocialista gondolkodási elemek betokozódásáról. Ennek a társadalmi helyzetképnek az egyik fontos tünete az, ahogy a KKV szektor ezeket az államokat jellemzi. A KKV szektor a nagy nyugati versenytársadalmaktól eltérően a gazdaságok aránytalanul nagy részét teszik ki. A nagy arány azonban sajnálatos módon nem a GDP-hez való hozzájárulásban, hanem sokkal inkább a szerény eredményekkel működő vállalatok hatalmas számában és a munkavállalók foglalkoztatásában betöltött aránytalanul nagy szerepében ölt testet. A hatalmas számok miatt ennek a szektornak a hatása a társadalmakra már nem csak gazdasági, hanem kijelenthetjük, szociológiai, politikai hatással is bír. Ennek nyomán az államok óvatosan, taktikázva kezelik a kisvállalati szektoraikat. Ennek a taktikázásnak piactorzító hatása lehet.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a kelet-európai államoknak a rendszerváltásokat követő tőkehiánya azt is eredményezte, hogy a nemzetközi nagyvállalatok szerepe arányaiban a térségben lényegesen nagyobb, mint a nyugat-európai államokban. Ez a helyzet jelentős strukturális eltérést hozott létre a keletiek hátrányára, ami szembe találkozik akár a nemzeti büszkeségekkel is és mindenképpen a nemzetközi vállalatoktól való elidegenedést eredményezi. Erre vannak erők, akik szívesen rá is erősítenek.

Hogyan tekintenek egymásra ezek az államok? Kicserélik-e egymással a tapasztalataikat, ne adj’ Isten, a terveiket?
Hasonlóan gondolkodnak-e, vagy teljesen más utakat járnak? Ezekre a kérdésekre 23-án végleges válaszok nem születhetnek. A konferencia résztvevői egyenlőre csak bepillantást kaphatnak ahhoz, hogy megtervezzék az egyéni stratégiáikat. Aki hozzászól a vitához, segít megérteni a helyzetet a társainak, és jó döntéseket alapozhat meg a kormányok részéről. Jó hozzászólást kívánnak a rendezők!

További részletek és regisztráció a VII. Kelet-Közép-Európai KKV Csúcstalálkozóra >>

Kép: sikerado.hu


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)