2019 május 14-én ismét KKVHÁZ a Pénzügyminisztériumban


Téma:
Téma: A kisvállalatok pénzügyi tudatossága 2019

2019 május 14 (kedden) 15:30 – 18:00

Pénzügyminisztérium (V.; Dorottya u. - Wekerle u. sarok)

 


KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

Magyarország tervei a 2014-2020-as uniós ciklusban

címmel tart vitaindító előadást dr. Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár a VII. Kelet-Közép-Európai KKV Csúcstalálkozón. Elöljáróban a témához egy kérdés és rá a válasz.

Helyettes Államtitkár Úr! A 2014-20 uniós pályázati ciklus startja megtörtént. Az unió kedvezményezett államai teszik a dolgukat. Magyarország stratégiai céljai teljesülni látszanak-e, illetve milyen sajátosságai vannak a térség országaihoz képest?

A Kormány a 2014-2020 között a rendelkezésre álló források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja. Az Európai Unió tagállamainak operatív programjai közül a magyar Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a legnagyobb, összesen 2733 milliárd forint támogatási lehetőséget biztosít a gazdasági szereplők számára. A GINOP keretében csaknem 70 pályázati felhívást tesz közzé mintegy 830 milliárd forint összegben a Nemzetgazdasági Minisztérium az idén.
A 2014-től kezdődő időszakban a Kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságpolitikai célkitűzéseinek meghatározó eleme az újraiparosítás, az iparfejlesztés, amely szorosan kapcsolódik az Európai Bizottság újraiparosítási célkitűzéseihez.
Ezen belül sajátosságként emelhető ki, hogy a következő időszak fő gazdaságpolitikai célja a termelő ágazatok, a feldolgozóipar fejlesztése, valamint a foglalkoztatás bővítése. A fejlődés egyértelmű iránya a termelés útján megvalósított hozzáadott érték növelése. A termelő beruházások támogatása az ipar hosszabb távon fenntartható fejlődését eredményezi.
A kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése továbbra is kiemelt célkitűzés, a Kormány a hazai kkv-kra kívánja építeni a foglalkoztatás bővítését és a gazdaság folyamatos növekedését.
A korábbi időszakhoz képest szintén a 2014-2020-as időszak sajátosságai között említhető, hogy a GINOP a vissza nem térítendő támogatások dominanciája mellett a korábbinál lényegesen nagyobb arányban tartalmaz visszatérítendő támogatásokat. Míg a 2007-2013 közötti időszakban mindössze 236 Mrd Ft összegű pénzügyi eszköz állt rendelkezésre, addig 2014-2020 között ez az összeg több mint 700 Mrd Ft, amelyhez kapcsolódóan a Kormány kiemelt feladatának tekinti a vállalkozások felkészítését a minden eddiginél nagyobb mértékben rendelkezésre álló pénzügyi eszközök felhasználására – válaszolta dr. Lenner Áron Márk.

Ha érdekli téma és szívesen hozzá is szólna, tartson velünk a VII. Kelet-Közép-Európai KKV Csúcstalálkozón. További információk és regisztráció >>


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)