KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
  • KKVHÁZ cikkek
  • Szakértőink
  • Küldetésünk
  • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
  • Hirdessen nálunk!
 

Jász-Nagykun-Szolnok-Általános üzletviteli tanácsadás-Pályázatok

Csapatépítés kkv-k esetén

A csapatépítés egyre inkább elengedhetetlen eszköze egy vállalat eredményes működésének. Rengeteg programot sorolhatunk tágabb értelemben ide, akár néhány, vállalaton kívül eltöltött kellemes órát, és persze szervezett, szakember által irányított, több napos programokat.

A cél, hogy a csapat tagjai a csapatépítő program által eredményesebben tudjanak együtt dolgozni, ezzel növelve a szervezet teljesítményét.
A csapatépítő programoknak ma már megszámlálhatatlan formája létezik. Annak eldöntésére, hogy a szervezet milyen csapatépítő programot válasszon, a szervezetek elsősorban a rendelkezésre álló keret, és a létszám alapján szoktak mérlegelni. A nagyobb szervezetekben erre a célra külön éves keretet határoznak meg, tudván, hogy a csapatépítés a teljesítményre, ezáltal a vállalati eredményekre számokban mérhető hatással van.
Egy induló kkv-nak is érdemes erre a célra bizonyos összeget szánni a költségvetéséből. Önmagában a cégen kívüli kellemes beszélgetések, egy rövid, egy napos kirándulás is sokat segíthet abban, hogy az egyének jobban megismerjék egymást, és ezáltal megértőbben, segítőkészebben tudjanak együttműködni a kollégáikkal. Igazán mérhető eredmények eléréséhez érdemes szakember segítségét kérni, és a kkv vezetőjének, aki egyben a HR vezető is, egy csapatépítésben jártas szakemberrel együtt kidolgozni olyan programot, ami túl megy az emberi oldalon, és szakmailag is erősíti a munkatársakat abban, hogy megértsék a jó csapatmunka előnyeit, és azt alkalmazni is tudják a mindennapjaikban.

A közös tervezés nagyon fontos, hisz a vezető ismeri a szervezetet, a munkatársakat, és ő tudja az elérni kívánt célokat meghatározni. Ezeken kívül a közös tervezéssel egy induló, ilyen célra még kisebb költségvetéssel rendelkező kkv esetén könnyebb megtalálni azokat a helyszíneket, eszközöket, amikre pénzügyileg lehetőség van. Nem feltétlenül a luxus körülmények építik a csapatot, remek ötletekkel, közelebbi helyszínnel, egy közös főzéssel sokat lehet a felmerülő költségeken csökkenteni. Ami fontos, hogy maga a program szakmai legyen, meghatározott célok alapján készüljön, és persze, hogy elérje a célját. Azt, hogy a program elérte-e a célját, részben a program végén, a résztvevők megkérdezésével, majd a későbbiekben a vállalat működését megfigyelve lehet és kell is mérni.
Egy induló vállalatnál különösen fontosnak tartom a minél előbbi csapatépítést, mert egyrészt egy ilyen program által az új dolgozók ismerkedésére szánt időt jelentősen le lehet csökkenteni, ezáltal például hamarabb tudnak a munkájukra koncentrálni, másrészt pedig, már a kezdeteknél világossá válik a munkatársak számára, hogy hogyan lehet, kell, érdemes csapatban dolgozni, és ezáltal milyen eredményeket érhetnek el mind vállalati, mind egyéni területen.

Ahhoz, hogy a csapat hosszabb távon is eredményesen tudjon működni, mindenképp szükség van annak folyamatos építésére. Nagyobb, szervezett, irányított program többnyire évente egyszer, kétszer szükséges, kisebb, akár maga a vezető által is megszervezhető, nem feltétlen a szakmai, inkább az emberi oldalt erősítő programot ennél többször javaslok, figyelembe véve a munkatársak szabadidejét. Tapasztalataim azt mutatják, hogy amennyiben egy vállalat úgy dönt, hogy az első alkalomra megteremti a szükséges pénzügyi eszközöket, a későbbiekben maguk az eredmények úgymond megtermelik a folyamatos ismétlés lehetőségét.


Kovács Ágnes HR tanácsadó
Szolnok, 2015. február 19.


FEL

Hozzászólások  

 
#3 Nagy Andrea 2015-03-02 13:07
Örülök ennek az írásnak. Annak is, hogy kiemelésre került, hogy nem csupán monumentális ívű, nagy idő és pénz befektetést kívánó programokat kell, hogy ebbe a kategóriába soroljunk, sok olyan kisebb lehetőséget, amely akár a közvetlen vezető szerepvállalásával megvalósítható.
 
 
#2 Varga Krisztina 2015-02-24 11:45
Egyetértek a fentiekkel.
A csapatépítés élménye jó kiegészítő lehet a csapat belső életében felmerülő egyéb kérdések megoldásában is, például az együttműködés, kommunikáció fejlesztésében, egymás megismerésében, belső folyamatok rendezésében.
 
 
#1 Drimál István 2015-02-24 08:34
Nagyon örülök , hogy a téma szóbakerült, mert a KKV-k túlnyomó többsége ezzel a dologgal nem foglalkozik.Az egy más kérdés , hogy ilyen csapatépítő(jellegű) programokat csak rendkívül differenciáltan a helyi(vezetői) elvárásoknak megfelelően lehet/szabad lebonyolítani. Érdemes lenne erről programszerűen szót váltani....:-)
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)

Szakértőnk további cikkei