KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

Szeged a Nyugat-Balkán legfontosabb uniós hídfőállása?

A KKV Csúcstalálkozók sorozata újabb állomásához érkezik. Szeged fogadja Csongrád megye kormányzati, önkormányzati, gazdasági civil, továbbá felsőoktatási szereplőit és természetesen az érdeklődő kkv kört egyaránt.

A Csúcstalálkozót megelőzően vállalkozói EKÁER tájékoztató. Részletek ITT!

A stílus marad a korábban már megszokott: nagy kerek vitaasztalnál helyet kap a megyéből mindenki, aki tenni tud és akar a gazdaságért. Ezúttal sem lesznek előre elkészített előadások, hanem a moderált vitának adunk terepet. A rendezvény házigazdája Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlése elnöke, társzervezője pedig a Térségi Klaszterek Szövetsége, Puro Irodák, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesülete, Ipartestületek Országos Szövetsége Csongrád megye és a Magyar Logisztikai Egyesület.

A szegedi KKV Csúcsot támogatják:


A Cappella Cukrászda és Kávéház

Dock Cafe

A főszervező KKVHÁZ ezúttal az exportképességet helyezte a beszélgetés fókuszába. Szeged schengeni kapu, de egyúttal a Nyugat-Balkán főbejárata is. Hiteles helyszín exportról beszélni.

A magyar gazdaság fejlődésének a motorja az exportképes áru és szolgáltatási alap. A magyar KKV szektor a hazai export teljesítmény mintegy 27%-át termeli, ami a nemzetgazdasági súlyához képest gyenge teljesítménynek látszik.

Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy a beszállítói folyamatokon keresztül, például az autóipari és más nemzetközi nagyvállalati beszállítások lényegében az exporthoz járulnak hozzá, már más képet látunk. Kérdés persze, hogy a statisztikák ezeket a teljesítményeket exportnak tekintik-e? Összességében a hazai export 80 %-a nyugat-európai államokba irányul. A vártnál kisebb mértékben, de javul a keleti nyitás országainak a kereskedelmi mérlege is.

Az ország export kényszerét sokan kizárólag az áruexporttal látják orvosolhatónak, holott a mérnöki teljesítmények (vízügyi, IT, mély- és magasépítési stb.) ugyanúgy a legkurrensebb hazai exportcikkeink közé tartoznak. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. újrarajzolta a magyar export offenzíva térképét és hadrendjét. Az EXIM Csoport az export finanszírozás kérdését forradalmasította. Akár hátra is dőlhetnénk? A kérdés ennél bonyolultabb. 

Röviden a Csúcsokról

A találkozót a bevett szokás szerint a Megyeházán tartjuk. A helyszínválasztás nem véletlenszerű, hiszen a szervezők ezzel is kifejezésre kívánják juttatni, hogy a rendezvénynek az egész megye a gazdája. (A KKVHÁZ stratégiai megállapodást kötött a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetégével, szerte az országban a megyék állnak a szervezések középpontjában.)
A Csúcs elnevezés onnan ered, hogy ezeken a találkozókon a szervezők számítanak minden olyan megyei vezető személyiség megjelenésére, aki a KKV szektor érdekében tud és hajlandó is tenni. A megye vezetésén túl várjuk a járási székhelyek polgármestereit, a gazdaság civil világának összes szereplőjét, a megye meghatározó nagyvállalatait és természetesen az érdeklődő KKV kört is. Ez utóbbiak esetében kedves szokása a Csúcstalálkozók sorozatának, hogy az a KKV vezető, aki veszi a fáradtságot és hozzászólást, kérdést intéz a találkozóhoz (itt a cikk végén), VIP meghívást kap a rendezvényre.


A szegedi KKV Csúcson arra keresünk választ, hogyan csinálhatjuk még jobban? Mi az oka annak, hogy a KKV szektor természetes akció rádiuszába eső államokba gyenge a kivitelünk? Ezek a történelmi szempontból is hagyományos magyar piacok mintha elvesznének a számunkra? Az export finanszírozása és a külkereskedelmi vállalatok reinkarnációja megtörtént. Mit tehetnénk még jobban? Mi hiányzik ahhoz, hogy a hazai innováció újabb és újabb világsikereket alkosson? (LEGO-kat, Nokiákat, stb.)
A kerekasztal vitabeszélgetés arra is választ keres, hogy a szomszédjainkkal való versenyben hogyan állunk. Nekünk nem a németek gyakorlata az elsőszámú minta, nekünk nem az ALIBABA portál a versenytárs. A lengyelek külgazdasági offenzívája, a szlovákok nemzeti promóciós gyakorlata és sorolhatnánk, annál inkább tanulmányozásra való.

Elsősorban ezekre a kérdésekre keresi a választ a KKV Csúcs Szegeden, a Megyeházán 2015. február 18-án 14-16 óra között.

A Csúcstalálkozó kísérő rendezvénye a csongrádi EKÁER Csúcs. A 12:30 – 13:30 között megrendezésre kerülő tájékoztatóra térítésmentesen szeretettel várjuk az érdeklődőket. A résztvevők ott maradhatnak a 14:00-kor kezdődő KKV Csúcstalálkozón is. Jelentkezem az EKÁER tájékoztatóra!
További információk az EKÁER-ról >>>

Javasoljuk, aki érintve érzi magát, jöjjön, vegyen részt a megbeszélésen. Várjuk a hozzászólásaikat, kérdéseiket itt a cikk alján, és kérjük a bejelentkezésüket a kkvhaz@kkvhaz.hu címen. Természetesen szeretettel várjuk azokat is, akik a vitában nem szeretnék elmondani a véleményüket. Ők a vitaasztal körül foglalhatnak helyet. Ha mégis kedvet kapnak hozzászólni, még onnan is megtehetik.

Reméljük, mindenki épülésére fog szolgálni a rendezvény! Bízunk benne, hogy a korábbi hasonló események után Szegeden is megfogalmazhatjuk a gazdaság szereplőinek a javaslatait a kormány felé.

A rendezvény térítésmentes, de regisztrációhoz kötött!
Kérjük, részvételi szándékukat a kkvhaz@kkvhaz.hu címen jelezzék!

A korábbi KKV Csúcsokról itt olvashat bővebben >>
FEL

Hozzászólások  

 
#2 Kovács Piroska 2015-01-29 12:23
Tisztelt Török Úr!
Köszönjük javaslatát, természetesen kaptak meghívást, jelenlétük a téma miatt is különösen indokolt!
Üdvözlettel,
Kovács Piroska
key account manager
KKVHÁZ Zrt.
 
 
#1 Török László 2015-01-29 11:27
Tisztelettel érdeklődöm, hogy a szerb és román határközeli kamarák kaptak-e meghívást? Nagyon ott lenne a helyük!
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)