KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

KKVHÁZ
 

A képzés lesz a kaposvári KKV Csúcs fő témája

A vita arra keres majd választ, hogy a tudás fejlesztésébe történő beruházások hosszútávon valóban a leghatékonyabb eszközei-e a nemzet fejlődésének?

A KKVHÁZ Csúcstalálkozó sorozata 2015. január 22-én a somogyi megyeszékhelyre, Kaposvárra érkezik. A rendezvény házigazdája Jakó Gergely, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, társszervezője a Somogy Megyei Vállalakozói Központ Közalapítvány.

Miért aktuális a képzés kérdésköre?
A felsőoktatás finanszírozása ma nyitott kérdés az országban. A német mintára történő duális képzés alapjait is épp elkezdtük csak lerakni. Szívfájdító, amit a ma nyugdíjba készülő generáció oltott a gyermekeibe, „menjél egyetemre, mert csak így tudsz kitörni” – a valóban néha reménytelennek tűnő vidéki vagy lakótelepi létből.
Mi lett ennek az eredménye? Az, akinek ma nincs diplomája, rosszul érzi magát, olyan érzése van, mintha másodosztályú állampolgár lenne. Olyanok is tanulnak a felsőoktatásban, akiknek a képességei erre nem adnak alapot. Persze így rengeteg a csalódott gyermek és a munkanélküli.

  

Nagy vita folyik arról is, hogy a gyermekek pályaválasztása és egyáltalán a képességeik kibontakozása mikortól és milyen módon lesz az állam feladata is.
Kifogyhatatlan témát ad az is, hogy a technológiai fejlődés üteme kikényszeríti az életfogytig tartó tanulást. Soha senki nem jelentheti ki, hogy tökéletesen ismeri a szakmáját, mivel míg azt kimondja, a világ máris annyit fejlődött, hogy csak győzze utolérni.

Kinek mi a dolga, ki mit finanszírozzon, hogyan tartsuk itthon a fiainkat, vagy hogyan hozzuk haza?

Röviden a Csúcsokról

A találkozót a bevett szokás szerint a Megyeházán tartjuk. A helyszínválasztás nem véletlenszerű, hiszen a szervezők ezzel is kifejezésre kívánják juttatni, hogy a rendezvénynek az egész megye a gazdája. (A KKVHÁZ stratégiai megállapodást kötött a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetégével, szerte az országban a megyék állnak a szervezések középpontjában.)
A Csúcs elnevezés onnan ered, hogy ezeken a találkozókon a szervezők számítanak minden olyan megyei vezető személyiség megjelenésére, aki a KKV szektor érdekében tud és hajlandó is tenni. A megye vezetésén túl várjuk a járási székhelyek polgármestereit, a gazdaság civil világának összes szereplőjét, a képzés minden szintjének a képviselőit, a megye meghatározó nagyvállalatait és természetesen az érdeklődő KKV kört is. Ez utóbbiak esetében kedves szokása a Csúcstalálkozók sorozatának, hogy az a KKV vezető, aki veszi a fáradtságot és hozzászólást, kérdést intéz a találkozóhoz (itt a cikk végén), VIP meghívást kap a rendezvényre.


Mi a feladatuk a nagyvállalatoknak, hogyan viselkedjenek a kicsik, ember és probléma közeli-e a felsőoktatás? A kormány, az önkormányzatok meddig kötelesek segíteni, és hol van az ő feladataik határa. Ezekről és sok kapcsolódó dologról esik szó a Csúcson. Javaslom, aki érintve érzi magát, jöjjön, vegyen részt a megbeszélésen. Várjuk a hozzászólásaikat, kérdéseiket itt a cikk alján és kérjük a bejelentkezésüket a kkvhaz@kkvhaz.hu címen. A rendezvény térítésmentes, de regisztrációhoz kötött!

Ne feledjék, 2015. január 22. Kaposvár Megyeháza Nagyterem 14:00-16:00 között. Kérjük, tiszteljék meg a Csúcsot azzal, hogy 13:45-re érkeznek!

A korábbi KKV Csúcsokról itt olvashat bővebben >>

kép:csepel.info

 

Az eseményt támogatja:

 

 


FEL

Hozzászólások  

 
#3 Varga Edit 2015-01-12 14:02
Kedves KKVHÁZ!

Az a véleményem, hogy a mai helyzet sokkal bonyolultabb, mint a mi ifjú korunkban. 54 éves vagyok, amikor én készültem továbbtanulni, a szüleim azt mondták, csak az érettségid legyen meg, mert anélkül nem fogsz boldogulni. Ma egy érettségivel és egy olyan szakmával, ami szinte már teljesen kihalt, nem találok munkát. Három (nálam fiatalabb) testvérem van, mindhárman diplomások, jó állással, szakmai fejlődési lehetőségekkel. Az érettségimmel én érzem magam a család fekete bárányának. Bárhol keresek munkát, feltétel a felsőfokú végzettség és a használható nyelvtudás, amit az én generációm még nem kapott meg. Ha én hátrányban érzem magam a diplomásokkal szemben, akkor mondhatom-e nyugodt lelkiismerettel a gyerekeimnek, hogy elég egy jó szakma? Arról nem is beszélve, hogy mire megtanulják a szakmát, már nem is biztos, hogy szükség van rájuk, pár év alatt annyit változik a gazdaság és a munkaerőpiac. A felgyorsult világ tényleg komoly probléma, nehéz több évre tervezni, évtizedekre pedig lehetetlen. A fiam már dolgozik (érettségi után szakmát tanult, amiben nem tudott elhelyezkedni), lányom idén érettségizik és egyetemre megy.
A megoldást én sem tudom, de azt látom, hogy akinek komolyabb ambiciója van, annak elengedhetetlen a diploma.
Más kérdés, hogy jó szakemberből is kevés van, itt viszont a képzés szinvonalát kellene emelni ahhoz, hogy ne csak a kevésbé jó képességűek menjenek ezekre a területekre. Ráadásul a kezdő munkabér is jelentősen eltér, így aki csak teheti, tanul, még akkor is, ha sem tehetsége, sem ambiciója nincs. Sokan csak azért, mert addig is legalább eltartják a szülei.

Tisztelettel,

Varga Edit
 
 
#2 Borsos Árpád 2015-01-12 11:31
Véleményem szerint a fiatalok boldogulását az iskolai végzettség csak részben befolyásolja. A személyiség szerkezete, és a fizikai test energia szintje dönti el hogy kiből ki lesz. Lehet valaki nagyon okos több diplomás szakember ha hiányzik belőle a kreativitás, és még lusta is, nem lesz sikeres, azaz a szülei támogatása nélkül nem tud megélni.
Az az ember azonban aki egyszerű gondolkodással kellő lényeglátással, és ambícióval is rendelkezik, nem várja meg hogy kész munkahelyet teremtsenek neki, hanem Ő hozza létre magának, és mások számára a munkahelyet(ket)
Lehet bárkinek bármilyen végzettsége, ha nem rendelkezik lényeglátással, és nincs ambíciója, csak a munkanélküliek táborát gyarapítja.
A lényeglátás és az ambíció kialakítható megfelelő képzéssel.
A vállalkozáshoz szükséges erő fejleszthető, a megértési szint növelhető, a depresszió átalakítható megfelelő képzés segítségével.
Nem régen került akkreditálásra Mo-n a Csung Jüan Csikung rendszer amelynek gyakorlása átlendít az élet akadályain.
Érdemes utánna járni és végig járni az utat.
 
 
#1 Pintér István 2015-01-08 08:11
Tisztelt KKV csúcs!
Hatvan éves vállalkozó vagyok.
Beszélni kellene az alábbiakról.
Ha lehet még választ is szeretnék kérni, hogy jól látom a dolgokat.
Az oktatást befolyásolja a következő.
Jelenleg ipari forradalom van.
Ez a számítás, és a robot technika.
Ha ilyen gyorsan fejlődünk ennek soha nem lesz vége.
Gyorsabban fejlődünk mint egy ember élete
Így nem kell ennyi ember a földre.
De addig is csak nagyon okos ember kell, és nagyon jó szakember.
Én személy szerint vissza hoznám a régi oktatási rendszert.
Nyolc általános után emelt szintű szakmunkás képzést nagyon magas gyakorlati képzéssel, ami felér egy fél érettségivel.
Aki utána is tanulni akar két év alatt akár esti iskolában is leérettségizhet, vagy technikumba mehet.
Aki egyetemre akar menni az menjen gimnáziumba, és utána képezze magát tovább.
Nagyon sok ember akinek nincs annyi pénze, és képessége, vagy nem tudja mi szeretne lenni annak is jó ha van egy szakmája.
Utána munka után esti iskolában is képezheti magát.
Én tizenhét évesen szakmunkásként kezdtem, és én nem akartam tovább tanulni, de önálló lettem és megéltem.
Én úgy látom a gyakorlati képzés kicsit helyettesíti a katonaságot, az életre nevelést.

Tisztelettel
Pintér István
Tel:06209708763
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)