KKVHÁZ
 

#

KKVHÁZ KKVHÁZ
 

KKVHÁZ

 

KKVHÁZ
 
 • KKVHÁZ cikkek
 • Szakértőink
 • Küldetésünk
 • KKVHÁZ KLUB TAGSÁG
 • Hirdessen nálunk!
 

Jász-Nagykun-Szolnok-Általános üzletviteli tanácsadás-Pályázatok

Komplex vállalkozásfejlesztés

Miért fontos a vállalkozásfejlesztés? Miért fontos nekem és miért fontos önnek? Az az, miért fontos nekünk?

 Kíváncsi vagyok az Ön véleményére! Kérem, írja meg nekem, hogy Ön szeretné-e, s ha igen miért szeretné fejleszteni vállalkozását? A válaszaikat a subvention@t-online.hu  e-mail címre várom.

Míg válaszaik gyülekeznek, addig én közel olyan hosszú utazást teszek, mint amilyen távol van Makó Jeruzsálemtől, s megosztom Önökkel 2014 évi személyes tapasztalataimat.

Induljunk el Görögországból- az európai kultúra bölcsőjéből-, amely 2012-ben az euro zóna legsúlyosabb válságban lévő országa volt. Innen érkezett hazánkba az illegális határátlépők zöme, akikkel a válságot megelőzően a tengerpartokon, turisták által ellepett helyszíneken mozgó árusként találkozhattunk, ill. a kik az olíva és narancs ültetvényeken dolgoztak. A válság kitörését követően a gazdaság és a lakosság az idegenek ellen fordult - és rasszista helyzetek sorozatával - bűnbakot találva. „Kellemetlenné” vált tartózkodásuk, ezért tovább menekültek, ahová tudtak jobb élet reményében Magyarországra, majd tovább Európába. (2013-ban kb.20.000 fő.) Görögország épített utakat, néha nem is akármilyet! Csatornázott, padkázott, kétsávos, utak futnak lakatlan külterületen, melyek sehová sem vezetnek, néha csak úgy véget érnek vagy patak szeli ketté, melyen átkelni lehetetlen.  Sarti alatt kb. 10 km-re bárki megtekintheti – úgy tűnt, hogy ezt is az unió finanszírozta. Az országban a lakóépületeket szépen befejezték, a tisztaság és rendezettség higiénia színvonala nőtt. A lakosság láthatóan köszöni, jól van: erről tanúskodnak a biokertészetek, és kis üzletek, pékségek sora.

Utazzunk tovább Afrikába, Közel Keletre, Szíriába, Afganisztánba (ez utóbbiban a békét nem sikerült helyre állítani, tehát várható volt új front(ok) nyitása), ugyanis jellemzően ezen országokból menekülnek a vonzó Európába, „ahol még az állatoknak is jogaik vannak” - hallottam több afrikaitól.

Igen, menekülnek a háborúk és a választásokat megelőző katonai és vallási erőszak (Mali, Elefántcsontpart, Kongó, Ruanda, Senegál, Gínea, Mauritánia stb.), szegénység elől. Ők is érző, gondolkodó és tettre kész emberek, akik tettre készek szebb jövőjük érdekében. Afrika gazdag ásványi anyagokban, aranyban, gyémántban, ott terem a kávé, kakaó, kóla.  Ahol nincs ívóvíz, ott van arany. Az agresszorok nem muzulmánok, hanem egészen más szélsőséges alakulatok. A termékeny területekért, egyéb javakért háborúk folytak és folynak, - de nem a helyi népességé, ezért is tódulnak a vén kontinensre. Szeretnének ők is szülőföldjükön maradni, de ha fegyverekkel lőnek rájuk földjeiken, nincs közbiztonság, oktatás, a kisebbik rosszat választják. De hol terem a fegyver és miért?- keresem a választ.

Az atlantico.fr szerint Franciaországban 2027-re minden 5 ember muzulmán lesz, az európai nők átlagosan 1,8 gyermeket szülnek, a muzulmánok 8,1 gyermeket. Belgium lesz 20 év múlva az Európai Unió első muzulmán többségű országa, köszönhetően a multikulturalizmusnak. Monetáris bankcsínyről szóló könyvek jelennek meg. A számok figyelmeztetnek, hogy rövid az időnk, az óra ketyeg. Egy cannes-i könyvelő úgy véli, a francia lakosságnak elege van a politikusaiból túlzottnak tartják az adók mértékét, korlátozzák költéseiket, rossznak ítélik meg a gazdasági környezetet, ezért a fejlődő országok felé indult meg a pénz áramlása. pl. Angolába.

Szerencsére Magyarországnak nem voltak gyarmatai, ezért még kevésbé érezhető e vallási és kulturális különbség terhe - pillanatnyilag.

Szolnokon gyermekem iskolájában az 1. osztályos, erkölcs és hittan oktatásról szóló szülői értekezlet iránt alig volt érdeklődő. Gyuri Atya Plébános úr szavait: „ha nem vigyázunk keresztény hitünkre, akkor 30 év múlva a polgármesterek kelet felé fognak térdepelve hajbókolni” még kevesebben értették.

Visszatérek a kulcskérdéshez, a vállalkozásfejlesztéshez. Szerencsések vagyunk, mert:

 • szép és jó országban élünk,
 • lehetőségünk van még egészséges életre, az az egészséges élelmiszereket termelni és fogyasztani, mert nálunk megterem,
 • van tiszta ivóvizünk,
 • béke van - bár a világ hirtelen több helyen forrong (nem hiszek a véletlenekben)
 • kultúránk gazdag és a kereszténység a békét hirdeti

 

Igen, vannak helyszínek, ahol szebbek a kirakatok, magasabb a fizetés, több a munkalehetőség. Igen, vannak problémák bőven a mai Magyarországon, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jó helyünk van a világban. A világ lakossága mozgásban van, így sok magyar fiatalok is emigrál - sajnos. A háború és béke kérdésének is fordulatos a forgatókönyve. Nagy feladat áll előttünk: megőrizni békés, magyarok lakta Magyarországot, jólétben. A siker számomra az, ha szülőföldemen jól élhetek a családommal és a gyermekeink is itthon élhetnek jól. Siker, ha a család együtt marad, nem kényszerül elmen(ekül)ni messzire szerencsét próbálni - ha csak nem 3 évre, mint a népmesékben a legkisebb királyfi.

A KKv-k fejlesztése gazdasági szempontból azért fontos, mert ebből a szektorból származik összes vállalat 99%-a, a foglalkoztatottak 75%-a de csupán a GDP 50%-át és az export 27%-át  termelik meg. (forrás: KKV csúcs, 2014 június)

Figyelmükbe ajánlom a Világpanoráma egyik beszélgetését: http://www.echotv.hu/vilag-panorama-2014-05-05-vilag-panorama

A KKV-k fejlesztése társadalmi szempontból azért fontos, mert ha a boldogsághoz szükséges átlagjövedelmet mind nagyobb arányban eléri a lakosság, a nemzet itthon él tovább, megőrzi hagyományait és lelkét, egységét.  Ezen egy egyensúly elérése és fenntartása a cél. Ha a közösség „felhígul”, az az elszivárog és/vagy idegen kultúrákkal vegyül, akkor identitását veszti.

Az út számunkra: A kkv-k hazai megerősítése és a helyi javak (termék és szolgáltatás) tudatos fogyasztása. Kultúránk megőrzése, hogy büszkén megmutathassuk a hozzánk látogatóknak. A turista is ott szeretek kirándulni, ahol különleges – megszokottól eltérő – élményben van része, majd örömmel hazatér. Értékes javainkat külföldön is fogyasztják (export), mint ahogy mi is kávézunk, autózunk stb.

Export –utópisztikus- célja, hogy az „úton” lévők is hazatérhessenek. A világ emigrációs problémáinak – gazdasági, politikai, kulturális és vallási gyökerei vannak - megoldásához ugyan kicsik vagyunk, mégis talán lehetünk mi a „lámpás” és közvetíthetjük a tudást, hogy más népek is az ő otthonukban, náluk, élhessen jól. Exportálhatjuk többek közt a tudásunkat „by faire-trade”, hogy legyen náluk is ivóvíz, élelem, infrastruktúra, oktatás és ezáltal béke – nálunk és náluk.

Használja ki Ön is a 2014-2020-as időszak pályázati forrásait, fejlessze vállalkozását!

 

 

 1. Útravaló a 2014-2020-as pályázati időszakra – az érdekünk közös

„Minden változás egy tervvel kezdődik. Annak sikere számos dologtól függ.

Az elkötelezettség mélységétől. Az cél iránti szenvedélytől. Az új irány elfogadásától.

Az akadályok legyűrésébe fektetett elhivatottságtól.”

 The Originals c. film

 

Mindenki várja már! A cégek fejlesztésére szánt összeg háromszorosa lesz az eddigieknek.

Az új támogatási források 60 százalékát - azaz 4500 Mrd Ft - közvetlenül a vállalkozások pályázhatják meg.

A gazdaságfejlesztés prioritásai: K+F+I és KKV szektor erősítése, versenyképesség, Agrárium (vidékmegtartó képesség)  , Környezetgazdálkodás, Foglakoztatás (szemlélet) segély - foglalkoztatás , Szegénység elleni küzdelem

A GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretében a konvergencia régiókban megvalósuló fejlesztéseket, a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) Pest megyét és Bp-t támogatják.

A támogatási célok között természetesen a foglalkoztatás bővítés, új termelő és szolgáltató kapacitások bővítése - előnyt élveznek a már meglévő infrastrukturális kapacitások továbbfejlesztésére, illetve a szolgáltatások, a minőségi színvonal emelésére, innováció ösztönzésére irányuló törekvések. A turizmus fejlesztése, a vállalkozások informatizáltságának növelése, energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése továbbra is megtalálható.

Ki szeretnék emelni négy kitűzött célt, melyek felett sokszor átsiklunk, jelentőségét alábecsüljük:

1.             Együttműködő kkv-k számának növelését, mely a beszállítói integrátorok, együttműködésben megvalósuló beruházások, klaszterfejlesztés – Pólus program, turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek munkáját szorgalmazza.

2.             (K + I) Innovatív vállalkozások házon belüli vagy együttműködésben végzett prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztése, növekvő Horizont 2020 programban való részvétel

3.             Piacra jutás – értéklánc know-how technológia transzfer támogatása. Idetartoznak pl: marketing, márkaépítés, piaci betörés, üzleti kapcsolatfelvétel, külföldi kiállítás, cégprezentáció, árubemutató, sajtófogadás, üzletember találkozó szervezése.

4.             Támogatott pénzügyi eszközök és szoláltatások: hitel, lízing és faktoring, kombinált termékek, tőkeprogramok, garancia eszközök, melyek a KKV szektor forráshiányát hivatott enyhíteni.

A KKV csúcson is elhangzott adatok: KKV az összes vállalat 99%-a, a foglalkoztatottak 75%-a de csupán a GDP 50%-át és az export 27%-át  termelik meg.

A feladat kiolvasható. Nekünk, KKV-nak erősödnünk kell a termékeink és szolgáltatásaink értékének növelésében és külpiacokon való értékesítése területén.  Termeljünk többet és drágábbat, az az magasabb hozzáadott értéket állítsunk elő és adjuk el határainkon túl.

Igen nagy feladat ez a 95%-ban mikrovállalkozásokból (1-9 fős) álló szektor számára. Hogyan? Tanuljunk meg együttműködni és lépjünk piacra együtt! Fejlesszük termékeinket, szoláltatásainkat a piac igényei szerint, alkalmazzuk átgondolt marketinget, alakítsunk ki jól strukturált együttműködéseket, szerveződéseket. Az érdekünk közös, együtt mindig könnyebb, olcsóbb és hatékonyabb, mint egyedül.

3 perces feladat!

 1. Dőljünk hátra és fogalmazzuk meg, milyennek szeretnénk cégünket 5 év múlva!
 2. Rögzítsük magunkban: A felkészülés és a tervezés a sikeres megvalósítás kulcsa.
 3. Van-e elég erőm, kapacitásom, tudásom önerőből megvalósítani mindezt?
 4. Milyensegítségre, támogatásra lesz szükségem? (Pénz – pályázat+hitel+ktgcsökkentés?, Piac? Jól szervezett cég, VIR?)

 

Cége fejlődése az Ön kezében van. Koncentráljon szakmájára, főtevékenységére és az  idegen területeken forduljunk szakértőkhöz a hatékonyabb megoldás érdekében.

 

Pályázatok mellett használjuk ki a támogatott pénzügyi forrásokat is! Sikeres felkészülést kívánok!

 

A következő részben:

 

 1. Mit tehetünk életvitelünkkel egy kedvezőbb gazdasági környezetért?

Közhírré tétetik: Tudatos Vásárlás és Egészséges Élet együtt járnak!


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)

Szakértőnk további cikkei