2018 február 12 (hétfő) 16:00 – 18:00 között
Februári témánk: Vezetők - Kultúra - Gazdaság
Van idő, igény az önhajszában? Ön kinek akar megfelelni? Mit látnak a gyermekeink? Megvan a kellő kultúránk a kultúrához? Minden rendben?
  

#

 

 

KKV kérdések az MNB-hez

  • vissza a szakértő profiljához
Matolcsy György jegybank elnök szerdán konferencián ad tájékoztatást a magyar gazdaság legfontosabb kérdéseiről az MNB szemüvegén "át Miért fenntartható a magyar növekedés?" címmel. A KKVHÁZ tagjai tipikus KKV kérdéseket fogalmaztak meg az elnök úrnak.

Ez talán egy kicsit formabontó, de mindenképpen praktikus. Az elnök úr minden bizonnyal kitért volna a kérdések többségére, de talán így is segíthetünk az előadás szerkezetének a kialakításában. Kíváncsian várjuk a válaszokat. Előre is köszönjük elnök úr!

Az Ön kérdéseit is várjuk komment formájában, vagy a kkvhaz@kkvhaz.hu címen.


FEL

Hozzászólások  

 
#5 Gulyás József 2014-01-14 12:01
A fenntartható növekedésben alapvető szerepe kell legyen a 2014-2020 között Magyarországra érkező EU támogatások minél nagyobb mértékű kihasználásának, amelyek 60 %-a gazdaságfejlesztésre kell fordítódjon. A kérdés az, hogy miként lehetne a KKV-k forrásfelszívó - abszorpciós- képességét, növelni, hogy ezeket a támogatási lehetőségeket ki is tudják használni ? Alapvető probléma van a támogatások utófinanszírozott konstrukciójával. Lehetne- e az állami többségi tulajdonba került hitelintézetek bevonásával támogatás megelőlegező hitelkonstrukciókat kidolgozni?


Üdvözlettel: Hekli István
 
 
#4 dr. Riedl Péter 2014-01-14 08:14
Milyen további eszközökkel, kívánja az MNB a KKV-k finanszírozását ösztönözni, különös tekintettel az induló új pályázati ciklusra és a kereskedelmi bankok ezen a téren mutatkozó visszafogottságára.

dr. Riedl Péter
 
 
#3 Szép Norbert 2014-01-14 08:08
Elnök úr!
Az infláció rég nem látott mértékben csökkent 2013-ban. Kell-e attól tartanunk, hogy a rezsicsökkentések egyszeri hatásai után esetleg elszabadul az infláció?

A Nemzeti Bank devizatartalékai fizikailag milyen állampapírokban állnak és ezeknek a lekötéseknek milyen a kockázata?

A kamatmentes jegybanki refinanszírozási hitelek első köre jobbára már előkészített nagyvállalati projektek hitelátrendezésére fordult, elsősorban határidő problémák miatt.
Mik a tapasztalatok, a további kedvezményes hitel akciók milyen módon szólnak bele a mindenki által megváltóként várt KKV beruházás élénkülésbe?

Nemzetgazdasági szempontból – most félretéve a szociológiai és társadalmi aspektusokat – milyen hatása van annak a több százezer munkavállalónak aki nem Magyarországon keresi a kenyerét?

A magyar gazdaság sokak által legfontosabb kitörési pontjaként kezelt exportnak milyen Forint árfolyam tekinthető optimalizáltnak, ismerve a tényt, hogy az export jelentős import hányadot tartalmaz?
 
 
#2 Szép Norbert 2014-01-14 08:08
1., Mennyire tartja tartósnak a jelenlegi FED politikát, a pénzügyi forrásokhoz jutás könnyítését ?

2., Elérheti-e a magyar cégek hitelezése 2014-ben a 2007. évi szintet ?

3., Várható-e kormányzati intézkedés a üzleti szférában megvalósított foglalkoztatás bővítése érdekében?

4., Tud-e 2014-ben olyan sikeres lenni az MNB mint 2013-ban volt ?

Üdvözlettel: Szabadkai Antal
 
 
#1 Szép Norbert 2014-01-14 08:07
A fenntartható gazdasági növekedéshez az alacsony infláción és annak hatásain kívül nyilvánvalóan szükséges, hogy a KKV szektoron belül a projekt hitelezés elérje a válság előtti szintet.

Elegendőek-e a kedvezményes vállalati hitel kihelyezések és ha nem, van-e eszköze az MNB-nek, hogy a bankokat projekt hitel kihelyezésekre ösztönözze?

A fenntartható fejlődés másik pillére a megfelelő kutatási - fejlesztés ( K+F ) tevékenység.

A közvetlen Uniós támogatásokon kívül várható-e valamilyen kedvező finanszírozási formája a K+F tevékenységnek?


Üdvözlettel:
Belényi Gábor
vezérigazgató
KERKON Holding Zrt.
 

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)