KKVHÁZ Budapest válogató az országos döntőre
2017 november 20 (hétfő) 14:00 – 17:00

Budapest, Krisztina krt. 99 (BKIK székház)
 NGM-KKVHÁZ Megyék Versenye 2017 Döntő
2017 december 18 (hétfő, Töhötöm napja) 14:00 – 17:00

Nemzetgazdasági Minisztérium (Budapest V.; Dorottya u. 5) Pénztárterem
 

 

#

 
 Pegazus
 

Budapest-Megbízható munkatárs-Főiskola

Szakmai Gyakorlat Konferencia

  • vissza a szakértő profiljához
Olyan apró hibák vannak a magyar felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlati rendszerében ami könnyen orvosolható, de a jelenlegi helyzetben ellehetetleníti azt. Problémamegoldó munkacsoportot hozott létre az EDUTUS Főiskola és a KKVHÁZ Zrt.

Az EDUTUS Főiskola és a KKVHÁZ Zrt. konferenciát szervezett a felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlatának – benne a szakdolgozatok írásának – szervezési és tartalmi kérdéseiről. A konferencián megállapításra került, hogy sok esetben gyakorlati nehézségekbe ütközik a nemzeti felsőoktatási törvény rendelkezései szerint szakmai gyakorlatra kötelezett hallgatók vállalati elhelyezése.

A jelen lévő multinacionális vállalatok képviselői elmondták: hiába kedvező a szakmai gyakorlatos hallgatók foglalkoztatása adózási szempontból, problémát okoz az, hogy a tevékenység a munka törvénykönyve hatálya alatt folyik, és mint ilyen, a nemzetközi riportokban létszámbővülést, ezzel együtt hatékonyság csökkenést mutat. Persze az ügy nonszensz, de a magyar szabályozás miatt egyetlen nemzetközi cég sem vállalja a riport maszkok módosítását. A helyzetet megvilágító megjegyzésre a riportokban nincs lehetőség, a magyar vezetők pedig nem vállalják a „magyarázkodást” a nem egyszer tengerentúli tulajdonosok felé.

Nem ez a helyzet a hazai KKV szektorban. Ők keveset tudnak a szakmai gyakorlatos hallgatók foglalkoztatásában rejlő kedvező lehetőségekről, és többnyire nincs kellő kapacitásuk a mégis felvett fiatalok tanítására, miközben a vonatkozó jogszabályok szigorúan előírják a képző és a fogadó intézmények részére is a szakmai gyakorlatok követelményeit.
A konferencián egy biztossá vált. Az EDUTUS és a KKVHÁZ egy munkabizottságot hozott létre a kérdés szakszerű és megoldást kereső rendezésére.
A hazai multinacionális cégek közül többen azonnal jelezték kapcsolódási szándékukat, de a KKV szektor szereplői közül is többen vállalnak akár minta projektekben való részvételt is. Külön örvendetes, hogy ezt szerte az országból teszik, ami arra utal, hogy a szakmai gyakorlati rendszert egy „feljavított” formában mindenki üdvözli.

A kezdeményezők útjára bocsátottak egy információs portált, ami arra tesz kísérletet, hogy összekössön minősített hallgatókat, koncepcióval rendelkező cégeket és felsőoktatási intézményeket. A portál a www.szakmaigyakorlatihelyek.hu oldalon érhető el, és a szervezők várják a lehetséges partnerek csatlakozását a munkabizottságba és a portálhoz is.
 


FEL

Szóljon hozzá!      (Jobbra tudnivalók!)